Tamplaria - modalitati de intretinere

Lemn ingrijireUsile si cadrele ferestrelor, realizate din materiale diferite necesita tratamente separate, in functie de materialele din care sunt confectionate, de conditiile de mediu si de cerintele specifice texturilor.

 

Usile de interior pot fi din lemn ceruit, din lemn natural, lacuite, din sticla simpla sau tip vitraliu. In principiu, lemnul se curata cu produse specifice de intretinere - spay de exemplu - care indeparteaza atat praful, cat si petele, conferind stralucire suprafetelor.

 

Pentru lemnul ceruit se pot folosi atat produsele corespunzatoare, pe care le puteti gasi din belsug in comert, cat si variantele casnice:

- carpa imbibata in esenta de terebentina, cu care se sterge suprafa din lemn, urmand apoi ca usa sa fie ceruita in strat subtire;

sau

 - solutia obtinuta din ceara pura, razuita sau topita, amestecata cu esenta de terebentina (in cantitati egale). Compozitia se fierbe la bain-marie pana cand se omogenizeaza, iar crema obtinuta se aplica rece pe lemnarie. Dupa ce se usuca, usa se lustruieste cu o carpa din lana. Daca pe suprafata din lemn apar pete albe, acestea se vor indeparta folosind o carpa inmuiata in ulei.

 

Lemnul natural se curata cu solutie de apa si sapun, aplicata pe suprafata usii cu ajutorul unei perii sau a unei carpe. Pentru ca apa sa nu patrunda in lemn trebuie sa clatiti si sa uscati rapid.

 

Pentru lemnul lacuit este recomandat sa folositi produsele specifice, aflate in comert. Clatiti apoi suprafata cu apa rece si lustruiti-o cu piele de caprioara, pentru a da stralucire usii. Petele si urmele de degete se vor inlatura foarte usor daca frecati suprafata cu bucati de cartof crud.

 

Ferestrele necesita o ingrijire mai atenta, dat fiind ca sunt expuse partial conditiilor exterioare, iar texturile se deterioreaza mai rapid. In cazul ferestrelor de lemn este indicat ca stergerea cadrelor de praf si spalarea acestora sa se realizeze la 1-2 luni. Daca vopseaua sau lacul de pe suprafata lemnoasa este uzat inlaturati local sau integral protectia si inlocuiti-o cu una noua. Aceasta operatiune este recomandata, oricum, o data pe an sau mai des, in functie de gradul de expunere la conditiile exterioare.

 

Cadrele din PVC se curata regulat cu apa si sapun sau cu produsele recomandate din comert. Evitati sa utilizati solutiile care contin clor, acetona sau cele abrazive. Piesele metalice ale cadrului se sterg cu ulei lubrifiant, o data pe an. De asemenea, accesoriile cu care sunt prevazute ferestrele de acest tip - plasele de tantari, de ex., se demonteaza si se curata in mod regulat.

 

Ferestrele din aluminiu, gratie texturii durabile, data de calitatea materialului si a faptului ca vopseaua este aplicata in camp elecrostatic, necesita o ingrijire mai usoara. In plus aluminiu nu retine praful, ceea ce constituie un real avantaj. Intretinerea acestor ferestre se va face prin stergere cu un burete inmuiat in apa si sapun. Ca si in cazul cadrelor din PVC nu folositi solutii care contin acetona, clor sau partile abrazive ale maretialelor pentru sters, care afecteaza textura suprafetelor. Aerisiti bine incaperile, evitand astfel problemele cauzate de umiditate.

 

Sursa : revista Domus

 

www.incasa.ro

 

Comentarii:

SyFhAVrOmq postat pe 25 Iulie 2013
c3iBLwl0dgh
If it's on your mouth then you most likely got it from intnnecoly kissing a family member or friend that has cold sores during child hood, many people contract HSV1 this way it's actually what causes cold sores (oral herpes) and they are very common to have on the mouth. Cold sores don't commonly come from having sex.You can kiss her or give her oral sex when you have absolutely NO signs or symptoms of an out break. Herpes is more contagious while there is any signs of an out break, but you do have a slight chance of passing it when you don't have an out break. This is because of viral shedding which is spreading herpes when you don't have symptoms. Viral shedding usually happens around the time of and in between out breaks. Viral shedding usually happens for a small number of days out of the year, but it's unpredictable even to you. If you do get a cold sore or break out wait until it's completely gone then wait a few more days to kiss her or give her oral sex.

moVdPGOMfEFzRXZG postat pe 18 Februarie 2012
hLNTtopwSIQsNvM
Imi cer itearre ca nu scriu chiar la tema, dar mi-am amintit o poezioara din copilarie: Foaie verde barabulaStau in apa pan'la brau Acum am aflat si eu ce inseamna barabula )