Rolul culorilor in arhitectura si amenajari

culori"Pure culori au in ele insele, independent de obiectele pe care le deservesc, o actiune semnificativa asupra sentimentelor celor care se uita la ele. " Henri Matisse, pictor si sculptor francez (1869-1954).

Culoarea este parte din noi, parte integranta a vietii, prin urmare a vietii noastre cotidiene. Inconstient asociem culorile cu o stare de bucurie, veselie, dinamism, liniste; ni se va desprinde mereu un zambet la gandul de colorat, tocmai pentru ca nu putem trai fara o satisfactie a retinei. Definita ca senzatie, impresie a ochiului, culoarea ne da capacitatea de a percepe aspectul corpurilor si natura. Ne ajuta sa rememoram scene din viata noastra prin nuantele care ne-au fermecat la prima vedere; ne vom aminti mereu un peisaj, o casa sau o persoana in culorile imbinate armonios si echilibrat; aceasta senzatie ne ramane imprimata in suflet.

Amprenta de culoare aleasa va reflecta gustul personal, afinitatile celui care o aplica. Paleta este in continua completare, de la piatra in diversele sale forme, marmura cu variatiile sale cromatice, lemnul, personal prin al sau flader, la finetea materialelor textile care au imbogatit semnificativ interioarele, ceramica cu a sa culoare arsa de rosu, pana la culorile pietrelor pretioase; toate reprezinta surse de inspiratie iar fara ele am fi fost incapabili sa putem aspira la combinatii noi cromatice, cum ar fi cuprul oxidat sau sticla colorata.

Tot articolul pe socialdiva.ro