Abutilon

Abutilon este un arbust cu frunze persistente, asemanatoare frunzelor de artar, panasate cu galben pe un fond verde, sustinute de lastari ce se arcuiesc elegant. Florile sunt mari, pendente, campanulate, de culoare alba, rosie, violeta, portocalie sau galbena, si se succed din primavara pana in toamna. Dimensiunea redusa si simplitatea culturii contribuie la raspandirea acestei specii, ca planta de apartament si pentru decorarea teraselor, caselor, balcoanelor si curtilor.Abutilon
Cele mai raspandite specii sunt :Abutilon megapotamicum, Abutilon striatum, Abutilon hybridum si Abutilon vitifolium.
Avand in vedere ca este o planta originara din zonele calde, in climatul tarii noastre se cultiva ca planta de interior, insa in timpul verii se recomanda scoaterea afara.
Iarna, ghivecele cu plante se plaseaza in locuri luminoase, aproape de ferestre, iar temperatura trebuie sa se mentine la 8-10 grade Celsius. Se recomanda reducerea udatului atunci cand temperatura este mai scazuta.
Inmultirea se face din primavara pana in vara prin butasi usor lemnificati, de 10 cm lungime. Se practica si inmultirea prin seminte, semanate in februarie-martie, iar inflorirea are loc dupa aproximativ 5 luni.
Pentru a avea plante frumoase, se recomanda ca dupa inflorire sa se scurteze ramurile, pentru a stimula o bogata lastarire. Aceasta operatiune se executa primavara, iar ramificatiile principale se scurteaza pana ajung la 10 cm lungime.
Plantele de Abutilon sunt sensibile la atacul musculitei albe si al paianjenului rosu.