Alegerea florilor pentru aranjamente florale

Pentru a putea simti si in locuinta noastra schimbarile pe care le aduc anotimpurile in natura, este bine sa folosim pe cat posibil florile specifice sezonului respectiv. Astfel, putem alege, de exemplu, narcisele pentru primavara, gladiolele pentru vara si crizantemele pentru toamna.

Iarna se recomanda:
- plante tipice de sera (garoafe, fresia, gerbera, etc.);
- aanjamentele facute din flori uscate care isi pastreaza timp indelungat culoarea naturala si care pierd ceva din rigiditatea lor daca li se adauga si cateva fire uscate de floarea miresei;
- buchete din ierburi, fructe uscate sau tot felul de uscaturi cu forme interesante pe care le putem culege vara si toamna din plimbarile facute la munte, prin parcuri sau la marginea orasului - spice de ierburi, scaieti, ramuri de laur, matraguna, etc.;
- ramuri cu boabe colorate: maces, paducel, dracila, etc., culese toamna, inainte de inghet, si la care boabele isi pastreaza mult timp forma si culoarea;
- ramuri interesante prin linia lor: salcia, sau prin mugurii lor: fag, latita, ulm, etc.;
- ramuri cu frunze colorate culese toamna si tinute 15-20 de zile intr-un amestec de 1/3 glicerina si 2/3 apa; astfel tratate, ele isi vor pastra frunzele toata iarna.
 
Spre sfarsitul iernii putem face sa infloreasca in casa ramuri de alun, arin, corn. Ramurile de forsythia, gutui japonez, infloresc  mai repede daca sunt imbaiate 9-10 ore in apa avand temperatura de 30 grade Celsius.
 
Aranjarea florilor difera si in functie de destinatia pe care o au camerele.
Astfel, in hol, care este de obicei slab luminat, pata de culoare pe care o aduce un buchet simplu, monocrom, armonizat cu celelalte culori folosite este preferat unei plante in ghiveci ce se va ofili din cauza lipsei de lumina. Cand se realizeaza aranjamente florale care urmeaza sa fie amplasate in sufragerie, e bine sa se tina seama de culoarea fetei de masa, a seturilor, de vesela, de tipul de mobilier; intr-o camera moderna aranjamentele vor fi de preferinta scunde, compacte, contand mai ale sprin culoarea lor; intr-o camera amenajata intr-un anumit stil, ele pot fi mai inalte, dar este de dorit ca in acest caz buchetul sa fie cat mai aerisit.
 
Camera de zi si de primire se decoreaza cu buchete mai bogate. La alegerea culorilor se va tine seama de culoarea perdelelor, a covoarelor, a mobilierului si chiar a tablourilor. De exemplu, intr-un buchet asezat pe o masuta care se afla in fata unui tablou, se va regasi culoarea dominanta a tabloului; buchetul asezat pe masuta scunda din fata grupului canapea - fotolii devine agreabil daca culoarea floirlor si cea a tapiteriei sunt complementare.
In birou, aranjamentele vor fi sobre, dominand eleganta liniei, atat a florilor (se pot folosi si ramuri) cat si a vaselor utilizate.

In dormitor, se vor evita florile parfumate; oricum, seara este recomandat sa le scoateti din camera. Aranjamentele pentru dormitor trebuie sa fie colorate si gratioase. In camera copiilor sunt indicate buchete vesele, viu colorate, in vase cu stabilitate buna sau agatate in perete, pentru ca sa nu se rastoarne. Este o idee buna sa le prezentati copiilor de mici lumea minunata a florilor si chiar sa ii invatati sa creeze aranjamente interesante.
 
Tipul si dimensiunea buchetului difera in functie de mobila si inaltimea la care se aseaza. Este de dorit ca:
- pe o masuta inalta, cu unul sau trei picioare, aranjamentul sa fie scund sau descendent;
- asezat direct pe podea, aranjamentul floral trebuie sa fie inalt si bogat;
- pe o masuta scunda, vazut de sus, buchetul trebuie sa fie scund si compus pe orizontala.
 
Un aranjament pentru masa din sufragerie, vazut din toate partile, poate avea o forma simetrica. Compus pentru a fi asezat pe o mobila asezata langa perete, buchetul trebuie sa aiba o singura ''fata'', si poate fi construit asimetric.
 
Culoarea aleasa pentru un aranjament floral este determinata, in general, de locul in care este asezat acesta. Alegeti o schema monocroma si un design cat mai compact, pe un fundal multicolor (tapete, perdea). Daca folosim o singura varietate de flori, este bine ca ele sa nu fit toate in acelasi stadiu de dezvoltare; cativa boboci intre florile mai deschise dau buchetului mai mult farmec.
 
Buchetul poate fi multicolor cand se profileaza pe un fundal linistit, zugravit intr-o singura culoare. Se poate alcatui din:
- flori din aceeasi specie in diverse tonuri ale unei culori; de exemplu, din craite mergand de la galben-crem la galben-portocaliu sau caramiziu; din carciumarese in diverse tonuri de roz si rosu;
- flori din diverse specii si culori (margarete cu floarea rotunda, albe, roz, galbene, nemtisori albastrii in forma de spic, floarea miresei in forma de umbrela deschisa). Astfel de buchete multicolore, rustice, tipice sezonului estival, sutn de mare efet, daca li se adauga cateva spice de ierburi.
La compunerea buchetului putem combina: galben cu violet, galben cu caramiziu, roz cu alb, portocaliu cu albastru. Culoarea galbena trebuie folosita cu atentie, deoarece datorita ei buchetul poate deveni tipator.

Pe langa flori, in aranjarea buchetelor se mai folosesc si frunzele acestora sau frunzisul altor plante. Efecte interesante se obtin cand culoarea florilor si a frunzelor contrasteaza - flori rosii cu frunze de crin verde, vargat cu alb; tufanele galbene cu frunze rosii de toamna, ramurele de brad sau pin cu boabe rosii de maces, etc., sau cand in frunzisul folosit regasim una din culorile florilor, de exemplu cand combinam garoafe sau gerbere galbene cu frunze de croton galben.

Buchetele de flori se compun si in functie de tipul de flori pe care le avem la dispozitie. In cazul unor flori se pot combina in acelasi buchet diversele varietati ale aceleiasi specii (carciumarese, craite, nemtisori, galbenele, etc.). La trandafiri, gladiole, dalii, acest lucru nu este in general recomandabil - trandafirii simpli din grupul polyantha si floribunda vor parea saraci in combinatie cu trandafirii mari si batuti ai grupei hibrizi de thea; daliile mari, hibride, vor coplesi prin masa lor de culoare gratioasele dalii pompon.
 
Se obtin efecte placute combinand fie flori de aceeasi forma, de exemplu, de tipul margareta, dar din specii si culori variate: margareta obisnuita alba cu margareta galbena, roz, rosie, fie de forme contrastante: forma de spic (nemtisori, cafelute), cu forme de margareta si cu cele de umbrela intinsa (floarea miresei). Prin folosirea de ierburi decorative in buchetele de vara sau a unor ferigi (Adianthum) sau Asparagus sprengeri (Umbra iepurelui) in buchetul de iarna acestea devin mai aerisite si gratioase.
 
Tendinta frecventa de a folosi prea multe flori, inghesuite in vase prea mici - buchete gen ''matura'' - este o greseala care trebuie evitata.