Amenajarea camerei bebelusului

Sistemul de incalzire

Pentru a pastra temperatura din camera la un nivel potrivit pentru copil, 22-25 de grade Celsius, nu tineti patutul in apropiere de fereastra sau de calorifer si alte surse de caldura. Nu montati niciodata o instalatie de aer conditionat in camera copilului pentru a-l feri pe acesta de raceala. Montati o masca din gratii de lemn pe calorifer. Folositi pentru aerisire un ventilator de dimensiuni mici sau medii fixat pe tavan sau la distanta de copil, fara sa faceti rabat la calitate. Daca aveti radiatoare electrice nu le folositi in apropierea materialelor textile sau mobilierului si incercati sa fiti permanent de fata.

  

Mobilier
Patutul copilului: desi in multe familii copilul este culcat alaturi de parinti, din lipsa de spatiu sau afectiune exagerata, specialistii recomanda ca nou-nascutul sa aiba patul lui si nu o improvizatie.


Asternuturile
: aveti nevoie pentru pat de cearsafuri, paturi, perne, o saltea solida. Aveti grija sa acoperiti laturile patului cu pernite improvizate (material mai solid cu vata inauntru) pentru a preveni o eventuala accidentare. Protejati salteaua cu o bucata de musama sau plastic pe masura, pentru a nu permite umezelii sa se infiltreze. Unele mame pun cate doua cearsafuri, dar in realitate umezeala poate trece prin ele cu usurinta. Evitati tot ceea ce aduce riscul sufocarii copilului. Oricat ar fi de placut sa faceti toate aceste pregatiri, pastrati asternuturile in saci de plastic sau in sertare, spalate si aranjate, abtinandu-va sa le tot aranjati in fiecare zi.

Pregatiti si cateva randuri de hainute pentru bebelusi, in culoare care va place cel mai mult. Alegerea culorilor in functie de sexul copilului nu mai este de mult la moda, dar puteti sa alegeti culori neutre, potrivite pentru orice ocazie. Asezati totul in sertare, bine ordonate pentru a sti de unde sa luati ce va trebuie. Fixati foarte bine rafturile si mobilierul mai usor pentru ca acestea sa nu cada peste copil.


Masa pentru schimbat
: daca aveti un pat solid in apropierea patutului copilului, atunci ati scapat de o problema. Altfel cumparati o masa pentru schimbat, o veti gasi in orice magazin de articole pentru bebelusi. In general sub masa sunt fixate rafturi sau sertare unde puteti pune scutece, creme, uleiuri, suzete si toate obiectele de care aveti neoie. Modelul cu raft este mai practic, dar de cand copilul va incepe sa faca primii pasi toate lucrurile de pe el vor zbura pe podea cat se poate de repede. Exista doua tipuri de astfel de mese : plane si cu suprafetele ridicate, fiecare avand dezavantaje si dezavantaje. In cel de al doilea caz copilul poate fi tinut mai bine in centrul mesei, dar il veti schimba putin mai greu. Daca aveti posibilitatea, montati un raft mic deasupra mesei unde sa puneti scutece, servetelele si alte lucruri necesare.
 
Balansoar: majoritatea parintilor sustin ca nu s-ar fi putut descurca fara un balansoar in timpul primelor luni din viata copiiilor. Alegeti un model confortabil si nu faceti economii cu acesta.


Galeata de gunoi pentru scutece
: pentru cei mai multi o astfel de galeata este strict necesara. Cumparati un model cu capac si nu uitati ca deodorantele de camera nu au prea mare efect impotriva mirosului. Aveti cateva solutii : aruncati scutecul imediat la gunoi, tineti galeata de gunoi in permanenta inchisa, folositi pungi de plastic pentru gunoi, goliti cat mai des galeata si spalati-o o data pe saptamana cu un dezinfectant puternic.

Pentru a impodobi peretii inramati cateva fotografii sau postere (daca se poate folositi plexiglas sau plastic in loc de sticla) cat mai viu colorate, pentru a inviora atmosfera. O alta solutie sunt afisele plastifiate, mult mai usor de montat, dar si steagurile, ceasurile de perete din plastic, oglinzi, totul in culori si forme cat mai variate, pentru a atrage atentia copilului. Cele mai bune sunt cifrele si literele mari, personajele de desen animat, fructele si animalele.

 

Principalele actiuni:

- Goliti si curatati viitoarea camera

- Reparati tamplaria deteriorata, acoperiti gaurile din ziduri, inlocuiti portiunile din instalatia electrica defecte sau vechi

- Curatati bine toate suprafetele

- Vopsiti din nou peretii si daca este cazul podeaua, lemnaria, etc.

- Protejati prizele si prelungitoarele cu capace speciale

- Daca doriti puneti tapet sau impodobiti peretii cu desene haioase

- Spalati covorul sau mocheta

- Schimbati perdelele

- Puneti mobila (noua sau reparata)

- Adaugati afise, poze, oglinzi si jucarii