Amenajeaza o bucatarie traditionala romaneasca cu aer contemporan

Alegerea unui model pentru bucatarie, din multitudinea de oferte aflate in reviste sau cataloage, poate fi o sarcina dificila. Acesta trebuie sa oglindeasca gusturile si trasaturile personalitatii posesorului, dar in acelasi timp sa fie un spatiu functional. Intre o bucatarie “de casa”, si una din revista, ce pare “ca se invarte dupa soare”, exista o mare diferenta. Din acest motiv cel mai bine este sa-ti creezi propria viziune despre cum ar trebui sa arate bucataria ta.

Bucataria traditionala, ca si incapere, nu beneficiaza de aceeasi perceptie pretutindeni, orice popor mai vechi sau mai nou avand o amprenta culturala unica. La noi de pilda, asa cum era normal, ea este puternic legata de obiectele de uz casnic taranesti, confectionate de mesterii populari.

Elementele etnice sunt cele care dau farmecul intr-o locuinta, insa cu singuranta nu ne-am putem lipsi nici de tehnologie.  Armonizarea celor doua este esentiala.  In ce priveste moblilierul, ai libertatea sa alegi ce-ti place cu conditia sa fie cat mai simplu si preferabil de culoare maro. Materialul predominant, lemnul. Sunt de evitat scaunele din fier forjat si cele din plastic cu un picior.

Daca locuiesti la casa, o soba scunda varuita in alb este de efect.  Agata de perete o icoana pe sticla cu candela si busuoic, si cu stergar deasupra. Lasa intr-un suport undeva la vedere lingurile cioplite de lemn. Monteaza un raft de care sa agati diferite oale si cani de lut, deasupra caruia sa-ti expui frumoasa colectie de farfurii de Horezu.

Foloseste intotdeauna o fata de masa alba sau care sa cuprinda modele geometrice sau zoomorfe. Nu o tine ocupata decat atunci cand este nevoie, in rest, lasa pe ea doar o glastra cu flori naturale. Pentru ocaziile speciale poti achizitiona o plosca din care sa servesti invitatii la masa cu tuica veche sau alta bautura. In centrul bucatariei, peste gresia rece poti aseza un covor traditional, atat pentru décor cat si pentru confort. Ai grija sa nu aiba dimensiuni prea mari in raport cu marginile camerei.

Sursa foto

I. C.
InCasa.ro