Art Nouveau - ''ondulanta serpuitoare''

Art NouveauArt Nouveau a aparut la inceputul secolului XX (sfarsitul anului 1890) si a constituit un trend vreme de mai putin de un deceniu, timp in care, insa, a reusit sa isi impuna caracteristicile de baza in toate aspectele artei si ale designului. Cel care a introdus conceptul a fost un negustor de origine germana, Samuel Bing, care a inaugurat o galerie de arta in Paris, un nou stil de arta aplicata care a dat numele expozitiei si ulterior curentului propriu-zis: L'Art Nouveau - Noua Arta.

 

Conceptia formei este data de linia asimetrica care se termina printr-o miscare ca de bici, ce ii confera un aspect energic si constituie principala caracteristica de ornamental al stilului. Decoratiunile in stil art nouveau prezinta capacitatea de a sublinia structura formei si in acelasi timp, de a contopi atat obiectul, cat si ornamental lui intr-o entitate organica. Ansamblul prezinta unitate i sinteza. Desi Picasso considera aceste creatii niste "curbe nebunesti i salbatice", tot el este cel care recunoaste ca art nouveau a reprezentat un curent puternic si a marcat o epoca: "Chiar si cand esti impotriva unei miscari, esti totusi parte din ea", declara marele pictor.

 

"In arhitectura si decoratii interioare, artistii Art Nouveau au evitat cu grija eclectismul erei victoriene si excesul ornamental prolix corespunzator. Designerii Art Nouveau au selectionat si modernizat cateva dintre cele mai abstracte elemente ale Rococoului, asa cum ar fi texturile de tip "flacara" sau "scoica", folosindu-le consecvent in locul ornamentelor victoriene de tip istoric sau realistic-naturaliste. Corespunzator, Art Nouveau a promovat consecvent utilizarea extrem de stilizata a motivelor existente n natura, extinzand domeniul "natural" la orice inspirat de viata, de la ierburi marine la muguri florali si de la formele nevertebratelor, a insectelor in special, la curbele ce se regasesc in feline si pasari rapitoare." (wikipedia.org)

 

In Romania art nouveau nu a avut un impact deosebit, patrunzand mai mult sub forma unor influente slabe. Singura realizare marcanta a fost sustinuta de regina Maria, care a transformat interiorul castelului Pelisor, mobilandu-l si decorandu-l cu creatiile celor mai renumiti maestrii al stilului art nouveau. Aceasta unica realizare nu a mai fost repetata; operele care ilustreaza "stilul nou" fiind foarte rare in Romania. Cazinoul din Constanta, una dintre primele caldiri ridicate in acest oras, releva cel mai bine stilul art nouveau, in timp ce casa Lipatti se limiteaza la cateva elemente decorative intr-un ansamblu eclectic.

 

www.incasa.ro