Avantajele si dezavantajele bucatariei open-space

bucatarie open spaceIn majoritatea locuintelor moderne, bucataria, spatiul in care luam masa si camera de zi devin una si aceeasi incapere. Aceasta tendinta are desigur atat avantaje cat si dezavantaje.

Aceste trei spatii au avut dintotdeauna o legatura intre ele. Pe vremuri, in casele cetatenilor de rand, fara titluri nobile, bacataria era spatiul in care se gatea si se aduna familia la masa, unde se povestea si unde se lucra, iar cealalta incapere era folosita la ocazii speciale, pentru oaspetii de vaza spre exemplu sau pentru diverse sarbatori din familie. De-a lungul deceniilor, in familiile nobililor a inceput sa intre moda spatiilor inchise si odata cu acestea, despartirea  bucatariei de incaperea unde se ia masa.

Astazi impartirea spatiilor este vizibil schimbata. Bucataria s-a “contopit” cu incaperea in care luam masa, aceasta schimbare fiind in majoritatea locuintelor noi un anumit standard.

Open-space-ul zilelor noastre este format din bucatarie, dining si living room. Uneori camera de zi este despartita de un perete de sticla sau de o usa glisanta.

Mobilierul poate juca de asemenea rolul de “paravan”, iar acesta poate fi avantajos in locuintele mai mici. Masa pentru 6 persoane poate reprezenta “limita” dintre sufragerie si bucatarie.

In locuintele care au cativa ani vechime si care nu au fost prevazute cu open-space exista riscul ca in cazul in care dorim sa facem o astfel de modificare, sa fie afectati peretii de rezistenta.

Aceasta deschidere bucatarie - camera de zi - prevede si cateva imbunatatiri in ceea ce priveste partea tehnica a amenajarii. cu siguranta nu ne dorim ca mirosul prajelii din tigaie sa ramana ore intregi in aerul din sufragerie si nici sa fim deranjati atunci cand vizionam un film de sunetul puternic al masinii de spalat vase sau cel facut de presiunea apei de la robinet. De aceea trebuie sa ne gandim si la functionalitatea aparaturii electro-casnica.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro