BUXUS

BUXUS-Buxus Familia Buxaceae. Aspect: arbustbuxus
Perioada de inflorire-aprilie
Expunere-oriunde

Specii:

Buxus balearica
Buxus microphylla var.japonica
Buxus sempervirens

Datorita usurintei deosebite de adaptare a devenit foarte apreciat. In timp poate ajunge la dimensiuni de pana la 5 m inaltime. Prezinta o coroana compacta de culoare verde intens, compusa din frunze mici, opus ovale, persistente. Florile de culoare galbena au un miros specific putin placut. Lemnul are culoarea galbuie fiind tare si greu, fiind foarte cautat datorita valorii sale comerciale deosebite. Toate partile plantei sunt toxice!!!

Cultivarea

Este relativ simpla adaptandu-se oricarui tip de sol: fertil, bogat in humus sau sarac si calcaros. Poate fi expus atat direct in soare cat si in penumbra permanenta fiind folosit si ca gard viu si borduri.
In cazul plantelor crescute in ghiveci inlocuiti la inceputul primaverii un strat superficial de pamant gros de 5-10 cm cu compost proaspat..
In cazul amplasarii direct pe sol pentru gardurile vii se vor aranja butasii inradacinati la o distanta de 30 cm intre ei. Pentru a stimula ramificarea lor taiati lastarii principali la o treime din lungime. Dupa inflorire tundeti din nou, Buxusul suportand foarte bine modelarea formelor. Gardul viu trebuie modelat periodic pentru a se indesi. Nu este afectat de frig.

Udarea

In timpul vegetatiei terenul trebuie sa fie umed permanent dar nu baltit. In timpul iernii udatul va fi redus. Administrati ingrasamant lichid pentru a se fortifia cel putin de 2 ori pe luna.

Reproducerea

Exista 2 modalitati de inmultire: prin seminte si prin butasi. Folosirea semintelor este putin productiva astfel ca butasirea plantei este cea mai des utilizata metoda pentru a se propaga. Butasii necesita o perioada de cel putin 2 ani pentru a-si dezvolta radacini sanatoase si pentru a suporta replantarea. Mutarea lor in noul teren se va face in perioada august-februarie cu tot cu balotul de pamant al fiecarui butas.

Pericole si precautii

Frunzele pot fi atacate de musculita Monarthropalpus buxi, provocand umflaturi ample pe frunze si deprecierea plantei. Vegetatia afectata trebuie indepartata si distrusa pentru a evita raspandirea parazitului.

Specii si soiuri:

Buxus balearica este originar din insulele Baleare putand creste pana la 5 m inaltime, frunzele lui fiind mari iar florile de culoare alba.

Buxus microphylla var japonica este un arbust cu frunze stralucitoare de culoare verde albastra.

Buxus sempervirens are o crestere inceata, frenzele acestuia fiind de culoare verde inchis stralucitor.