Camera copilului: atentie la alegerea culorilor!

camera copilCulorile din camera copiilor: roz pentru fetite si albastru deschis pentru baietei? Acest lucru se intampla odata...

Cat de mare este incaperea? Ce forma are? Cum bate soarele inauntru? Si foarte important: cum este caracterul copilului? Este vorba de un copil activ sau unul linistit? Ce hobby-uri are acesta? Ce datorii zilnice are? Toate acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa ni le punem inainte de a lua o decizie privitoare la culorile din camera micutului. De asemenea, pe langa acestea, un rol foarte important il joaca mocheta si mobilierul.

Culoarea verde - un efect linistitor
In mod traditional se alege astfel: culoarea roz pentru fete si cea albastra pentru baieti. O culoare calda este verdele deschis combinat cu galben puternic sau cu nuante de nisip. O culoare neutra sau una calda mentine o atmosfera placuta. Camera copiilor nu trebuie sa fie plina de culoare. Jucariile, cartile si celalalte obiecte, care sunt necesare pentru dezvoltarea micutilor, aduc suficienta culoare incaperii. Pe deasupra, cu cat este mai discreta culoarea peretilor, cu atat avem mai multa libertate in alegerea lenjeriei pentru pat, covorului, mobilei, de ce nu a posterelor de pe pereti - in functie de dorinta si necesitatea celui mic.

Important este sa gasim o cale de mijloc: nici prea putin si sters, dar nici foarte incarcat si obositor. Verdele si galbenul au un efect linistitor. De asemenea, chiar si o nuanta mai inchisa de albastru relaxeaza. In schimb, rosul si portocaliul deranjeaza foarte tare. Culorile actioneaza asupra instinctelor umane. Rosu este simbolul pericolului. Are un efect asupra intregului organism, il "trezeste", dar este total nepotrivit daca trebuie sa lucram, sa ne concentram sau daca vrem sa dormim in incaperea respectiva.

In coltul de joaca, unde copiii sunt cei mai activi pot exista mai multe accente rosii sau portocalii. Astfel poate fi marcat acest spatiu plin de energie.

Ceea ce poate fi inviorator, energizant in spatiul de joaca, poate fi obositor la birou. De aceea este indicat sa fim retinuti in folosirea nuantelor foarte colorate si foarte tari, acestea pot distrage foarte usor atentia celui mic. Pe langa camera copilacest lucru, copilul percepe astfel: aici lucram, nu ne jucam.

Cu cat camera este mai mica, cu atat culorile trebuie sa fie mai deschise, astfel acestea sunt marite din punct de vedere optic.

Ce se intampla cu dorintele copiilor?
Sa-i lasam si pe cei mici sa-si exprime parerea, sa ia o decizie sau aceasta depinde numai de noi? In fond este vorba despre "regatul" lor. Copiii au dorinte pe care nu trebuie sa le neglijam! Culorile magnetice sunt solutia ideala pentru a le oferi micutilor posibilitatea de a-si amenaja / reamenaja foarte simplu camera cu propriile idei. Astfel, fotografii, postere, tablouri pot fi prinse usor de perete.

Prin aceasta metoda, amenajarea camerei dezvolta imaginatia copiilor si nu ii limiteaza absolut deloc.


kindertapeten.de; euro-web.net

InCasa.ro