Semnificatia culorilor si efectul lor

paleta culoriIn ochii nostri se afla 137 milioane de foto - receptori, care preiau 70% din perceptiile senzoriale umane. Marea parte a informatiilor o primim de-a lungul vietii prin ochi. Astfel, nu este de mirare ca de cand exista aceasta lume culorile nu inceteaza sa facineze. De asemenea ele joaca un rol extrem de important si in psihologie. Nici cand vine vorba de amenajare nu trebuie uitata sau neglijata importanta lor, deoarece in doze potrivite si in combinatii optime au grija ca locuintele noastre sa primeasca propriul stil, o caracteristica aparte, insa sa dobandeasca si confortul de care avem nevoie.

De la Da Vinci pana la Newton

Inca din epoca Renasterii marele artist Leonardo Da Vinci a fost fascinat de frumusetea culorilor si a incercat in secolul al XV - lea sa creeze un sistem prin care sa aduca diversitate in  culoare.

Pornind de la ipoteza ca galbenul reprezinta o "culoare simpla", iar albastrul una compusa din lumina si intuneric el a devenit unul din co - initiatorii invataturii despre culori.

Isaac Newton a continuat teoriile lui Da Vinci la inceputul secolului XVIII. El a facut experimentul cu prisma din sticla, prin care a lasat sa treaca o raza de lumina si a ajuns la rezultatul ca lumina alba este compusa, iar cu ajutorul sticlei se descompune in culorile ei, la fel cum se intampla in cazul unui curcubeu.

Aceste culori erau denumite de Newton culori spectrale si au fost considerate baza cercului sau coloristic. Rosul, verdele si albastrul sunt culorile de baza, a caror suma reda culoarea alb.

Cercul coloristic al lui Goethe

Sfarsitul secolului XVIII  reprezinta inceputul cercetarii asupra tematicii coloristice a marelui om de stiinta si de cultura Johann Wolfgang Goethe. El distinge 6 culori de baza: purpuriu, rosu-galbui, galben, verde, albastru si rosu-albastrui.

Acest cerc de culori l-a folosit pentru a caracteriza spiritul si viata unui om.  Conceptul culorilor de baza, care nu constau din amestecul altor culori, tine foarte mult de culturile traditionale. Cel mai raspandit sistem coloristic european considera ca rosul, galbenul si albastrul sunt culorile primare. Din ele sunt alcatuite restul culorilor, deci cele secundare si tertiere. In cazul in care se amesteca cele trei culori primare va reiesi o nuanta de gri.

Teoria culorilor a lui Goethe reprezinta baza pentru alte teorii care au fost sustinute de-a lungul secolelor pana in prezent.

Culorile pentru locuinta noastra

Noi oamenii suntem inconjurati zilnic de culoari. Acestea au un anume efect asupra psihicului nostru si a bunei dispozitii. De asemenea vederea, varsta si starea de sanatate joaca un rol la fel de  important precum impresiile coloristice, pe care le primim de-a lungul vietii.

Amenajarea cu anumite nuante si tonuri a propriei locuinte poate influenta foarte mult starea noastra:  albastrul linistete, rosu emana vitalitate si energie, iar galbenul imprastie buna dispozitie.

InCasa.ro