Camerele `cool` ale adolescentilor

camera coolOdata cu cresterea copiilor, acestia au din ce in ce mai multe pretentii si isi imagineaza cum ar putea arata camera lor, cum i-ar putea da un aer nou. Aceste "viziuni" sunt in majoritatea cazurilor total diferite de cele ale parintilor. In ciuda acestui fapt nu trebuie sa se ajunga la conflicte.

Propria camera reprezinta pentru adolescenti ceva aparte, are ceva din personalitatea fiecaruia, este ca o carte de vizita. La fel ca si in cazul hainelor, acestia isi pot dezvolta si in cazul de fata propriul stil.

Pe langa acestea, camera reprezinta mult mai mult: este locul unde acestia se retrag, unde se simt cel mai bine, face parte din viata lor privata, iar pentru adolescenti acest lucru este extrem de important. De asemenea, acest spatiu reprezinta locul in care isi primesc prietenii si unde se simt cel mai bine.

Nu in ultimul rand, propria camera reprezinta si locul de munca, dar si cel in care tinerii au anumite hobby-uri. In acest spatiu, cei obsedati si dependenti de calculator isi instaleaza propriile programe, iar un viitor muzician asterne pe hartie sau exerseaza noile acorduri. Printre acestea, trebuie rezolvate si temele pentru scoala.

Asadar, camera unui adolescent este un spatiu multifunctional, dar inainte de toate este camera unei persoane, care locuieste in ea si care ii atribuie o noua "amprenta". Anumitor parinti le este foarte greu sa accepte acest lucru, astfel incat cearta este ca si programata. Cu toate acestea exista si o cale de mijloc.

Cearta tipica intre adolescent si parinte este ideea de ordine, pe care fiecare o percepe altfel.  Multi tineri trec singuri de "etapa dezordonata" din viata. Ajutati-va copilul sa mentina ordinea in camera, oferindu-i cat mai mult spatiu sau solutii de depozitare.

Tinerii au propriile viziuni si idei, nu le constrangeti, luati-le in serios. Fiul dvs. vrea sa-si arate maiestria si talentul si sa se exprime prin colorarea si vopsirea peretilor cu ajutorul spray-urilor? De ce nu? Comunicati si negociati: tanarul trebuie sa aiba in vedere faptul ca celalate obiecte din camera trebuie protejate si acoperite, iar rezultatul operei lui sa nu deranjeze si sa multumeasca - cel putin partial - pe toata lumea.

Dezvoltati idei impreuna
Descoperiti impreuna ce ii place copilului dvs., iar daca este posibil stimulati-i pe adolescenti. Nu este un lucru interzis. Multe fete pun accent pe detaliu, in timp ce baietii pun pret pe amenajarea utila a cemerei. Fiicele isi doresc, probabil, un colt special amenajat pentru trusele si accesoriile pentru machiaj, mult plus sau chiar si o canapea confortabila, cu nuante puternice, are da senzatia unei atmosfere - lounge. O usa comuna de dulap, poate fi suportul ideal pentru colajele din articole de ziar dcamera coolespre vedetele favorite si fotografii ale prietenilor.

Pentru multi fii este foarte important locul amenajat pentru computer. In afara de acest lucru, sportul si muzica sunt la loc de cinste. Dezvoltati impreuna stilul camerei, care sa exprime si sa respecte pasiunile tinerilor. Nu trebuie sa fie un asternut cu imprimeuri ale echipei preferate de fotbal, dar un perete poate fi acoperit cu fotografii ale sportivilor. Un joc darts, o lampa extravaganta sau o chitara atarnata pe perete pot da incaperii o nota individuala.

Respectand dorintele tinerilor, venindu-le cu intelegere si toleranta in intampinare, parintii au datoria sa "potoleasca" cu atentie iesirile si extravagantele acestora. Astfel, de exemplu, nu trebuie ca toti peretii camerei unui adolescent pasionat de rock sa fie negri, unul este de ajuns.

Photo: galerie-frey.com

InCasa.ro