Constructiile in forma octogonala

octogonalaConstructiile octogonale reprezinta un stil arhitectural unic, foarte popular in America secolului al XIX- lea. Desi i-a fost atribuit lui Thomas Jefferson, care a proiectat o casa octogonala in anul 1804, stilul nu a fost cunoscut sau folosit in arhitectura domestica decat dupa anul 1840, cand Orson S. Fowler, scriitor si lector newyorkez, l-a promovat in lucrarile sale, cea mai importanta dintre ele fiind:  "The Octagon House. A Home for All" ("Casa octogonala. Un camin pentru toti", republicata in editie ilustrata, in anul 1973.

 

El a subliniat avantajele unei astfel de constructii, demonstrand in lucrarile sale, printre altele, ca forma octogonala mareste spatiu folosibil pe metru liniar (ofera cca 20% mai mult spatiu in acelasi perimetru), presupune costuri mai mici si reduce pierderile de caldura prin pereti. De asemenea, constructiile octogonale sunt superioare celor patrate prin aceea ca ofera o iluminare naturala mai buna si o ventilatie mai eficienta, elimina umbrele si colturile inutile. A accentuat, desigur, si avantajul estetic al caselor octogonale, argumentand ca sunt mai apropiate de forma sferica, naturala.

 

Exista, insa, cateva aspecte, pe care autorul le-a ignorat: in constructiile de tip octogonal, forma anumitor camere (cele triunghiulare) presupune, totusi, prezenta unor colturi inutile; lumina naturala este prezenta si in spatiile in care aceasta este nefolositoare si chiar neavenita, precum sunt camarile sau magaziile; exista mai multe incaperi cu o singura expunere, decat in constructiile conventionale, in care dubla expunere este mai prezenta. Aceste probleme practice au constutuit, probabil, motivul pentru care constructiile neconventionale de tip octogonal au avut numai un succes modest de-a lungul timpului.

 

Arhitectura secolului XIX, insa, a fost profundamente marcata de ideile vehiculate de  Fowler in lucrarile sale, un numar mare de case octogonale fiind construite la acea vreme in Statele Unite, in special in partea nordica si centrala, pe Coasta de est si in zonele invecinate Canadei.

 

Se pare ca cea mai eficienta forma pentru o constructie este forma circulara, insa este extrem de dificil de realizat si foarte greu de mobilat.

www.incasa.ro