Construirea unui perete despartitor

 Daca aveti in plan reamenajarea unei bai prin compartimentarea ei intr-una dubla, trebuie construita o nisa unde va fi montata cada. Pentru inceput trebuie indepartata tencuiala de pe perete.

Peretele despartitor trebuie construit la o distanta de 30 cm de usa, pentru a forma un cadru de forma literei U de aproximativ 1,5 m lungime si 75 cm latime, acestea fiind dimensiunile unei cazi de baie normale. 

In partea stanga se poate vedea usa iar in dreapta peretele ce delimiteaza camera. Cada va fi montata perpendicular pe peretele din spate.

Vom folosi un marker pentru a trasa pe podea locatia peretelui despartitor. Pentru a lasa un mic rost vom aseza peretele despartitor la o distanta de 0,5 cm de peretele existent. Nu va fi nevoie sa facem o ancurare prea solida cand vom instala cada.

Indepartam sipcile de pe peretele vechi in locul unde va fi montat peretele despartitor.

  

Vom fixa 2 montanti ca acesta, pentru a creea o structura solida de care va fi atasat peretele despartitor. Pentru fixarea montantilor vom folosi holzsuruburi de 7,5 cm lungime.

Asezam stalpii pe pardoseala. Acest zid scurt de 80 cm are nevoie de 4 stalpi. La capete vom pune stalpi dubli pentru a face peretele mai solid si pentru a oferi o suprafata de fixare a cazii. (Stalpul interior din perechea finala, incepe de la aprox. 75 cm de la peretele vechi, fiind pe linie cu muchia frontala a cazii).

Marcam pozitia stalpilor pe grinzile de sus si de jos. (Se foloseste un marker negru, sau un creion)

Fixam stalpii de grinda de sus cu holzsuruburi de 7,5 cm. Holzsuruburile sunt mai bune decat cuiele la acest tip de fixare. Repetam operatiunea si la grinda de jos.

Aceasta a treia grinda, care arata ca o a doua jumatate a unei grinzi duble de sus, de fapt corecteaza o greseala. Stalpii pe care i-am luat erau prea scurti, asa ca a trebuit sa montam un distantier. Pana la urma aceasta greseala a fost in favoarea nostra, deoarece piesa montata pe tavan a facut mult mai usoara alinierea structurii peretelui.

Peretele a fost fixat pe pozitie. Il vom lovi cu ciocanul pentru a-l alinia cu marcajul trasat pe pardoseala.

Acelasi lucru il facem si la partea de sus. Apoi 3 sau 4 holzsuruburi vor fi folosite pentru a fixa peretele sus si jos. Holzsuruburile trebuiesc infiletate intr-un material solid cum ar fi o grinda. Nu este indicata prinderea peretelui de sipci.

E greu de aratat in poze, dar trasarea pozitiei grinzii de sus a fost destul de migaloasa. Partea de sus trebuia aliniata perfect cu partea de jos. Am fi putut folosi un poloboc pentru a pozitiona peretele inainte de a-l fixa. Dar in cazul acesta, am avut nevoie de ceva mult mai precis. Nimic nu are o acuratete mai mare decat gravitatia, asa ca am folosit un fir cu plumb pentru a replica marcajul de pe pardoseala si pe tavan. Folosirea firului cu plumb poate fi un exercitiu de rabdare, deoarece dureaza mult pana cand aceasta se stabilizeaza, dar este infailibil in acuratete. La inceput am trasat colturile superioare din spate, cand am facut marcajele pe pardoseala. Am dorit ca noul perete sa fie vertical, la nivel si in unghi drept, desi cadrul existent al camerei nu era in unghi drept. E ca si cand intr-o casa veche, un perete ca acesta ar trebui construit conic pentru a putea fi atasat de un perete vechi care s-a inclinat. Noi am avut noroc, peretele vechi era perfect vertical, asa ca noul nostru perete poate fi facut dreptunghiular.

Noul perete a fost fixat de montanti. Montantii au fost fixati in spatele stalpului final, asa ca marginea gipscartonului va fi fixata de ceva solid.



A durat doar cateva minute sa montam suportii de prindere.

Peretele este finalizat. Mai tarziu vom monta doza pentru intrerupatorul de lumina. Dupa ce cada si tevile vor fi montate, vom imbraca stalpii cu gipscarton.

  

Ustensile folosite:
- bormasina
- ciocan
- greutate de plumb
- ruleta
- ferastrau
- cleme rapide de fixare

Materiale folosite:
- scanduri 5x10 cm
- cuie
- holzsuruburi