Contractul de service pentru centralele termice

Documentele pe care le cer cei de la Distrigaz tuturor posesorilor de centrale termice sunt acum in numar de patru: avizul tehnic ISCIR de import, factura de procurare, contractul de service si garantii si cartea tehnica a centralei. Toate aceste conditii au fost reglementate de PTA 1 (Prescriptia Tehnica ISCIR A 1), care a aparut in septembrie 2002.

Utilizarea centralelor termice fara verificarea tehnica periodica efectuata de o firma autorizata ISCIR si fara avizarea raportului de verificare de catre cei autorizati sa o faca, este interzisa si atrage decuplarea de la reteaua de combustibil gazos a acestuia.

Daca aveti o centrala termica iata cel putin opt motive pentru care trebuie sa incheiati un contract de service:

a) Fara o intretinere periodica, creste riscul de a avea o defectiune majora si chiar nefunctionarea echipamentelor de care depinde confortul dumneavoastra;

b) Prin inspectiile periodice efectuate, firmele specializate va asigura ca echipamentele dumneavoastra functioneaza la eficienta maxima;

c) Echipamentul dumneavoastra va functiona in siguranta;

d) Beneficiati de economie la consumul de combustibil;

e) Piesele de schimb va vor costa mai putin;

f) Aveti asigurata prioritatea in cazul interventiilor de service;

g) Prelungirea autorizarii functionarii si a duratei de functionare acordate de catre reprezentantii ISCIR

Pretul unui contract de service depinde de urmatorii factori:

-Vechimea echipamentului si modul anterior de intretinere;

-Durata pentru care se incheie contractul de service;

-Zona de interventie in care se afla amplasata instalatia supravegheata;

-Complexitatea si importanta instalatiei;

-Timpul de interventie. 

-Verificarea tehnica periodica se va efectua la maximum 2 ani.

Puteti opta pentru efectuarea verificarilor tehnice periodice si puteti sa va adresati de fiecare data aceluiasi prestator de specialitate autorizat de ISCIR sau, la fiecare termen scadent, unui alt prestator de specialitate autorizat de ISCIR.

În perioada dintre doua verificari tehnice periodice sunteti obligat sa:

• respectati instructiunile de utilizare ale producatorului, care va sunt special destinate,

• respectati instructiunile si recomandarile firmei autorizate care a efectuat lucrarile de punere în functiune si, dupa caz, de verificare tehnica periodica,

• iar, în cazul constatarii unui defect sa opriti imediat aparatul în siguranta si sa anuntati un prestator de specialitate autorizat. Repunerea în functiune este permisa numai dupa efectuarea remedierilor defectului de catre un prestator de specialitate autorizat de ISCIR în acest sens.

In general aceste verificari se fac de doua ori pe an, toamna si primavara, adica inainte si dupa oprirea incalzirii permanente cu ajutorul centralei termice.

Pe scurt, o verificare periodica cuprinde in primul rand masurarea emisiilor de gaze si a debitului cu ajutorul analizatorului de gaze, precum si curatarea filtrului si aerisirea caloriferelor. Cu ajutorul analizorului se masoara noxele pe care le elimina in atmosfera aceste tipuri de aparate si, bineinteles, se obtin date despre functionarea acestora. Centrala termica trebuie sa se incadreze in anumiti parametri. De asemenea curatarea filtrului presupune spalarea acestuia de impuritatile din apa, eventual schimbarea sitei si completarea cu cristale menite sa purifice apa. Caloriferele vor fi verificate sa nu curga, sa aibe turul si returul bine reglate pentru a permite o incalzire eficienta, si sa fie bine aerisite pentru a nu permite golurilor de aer sa stationeze in elementi si sa avem de a face cu elementi neincalziti.