Cu ºemineul printre secole

Inca de la primele cercuri de pietre din jurul focurilor de tabara, pana la semineele moderne care sunt construite in fabrici la dimensiuni alese cu mare grija, a existat o evolutie constanta a parametrilor de design, astfel incat acestea sa nu aiba doar un aspect cat mai atragator, dar si sa emane cat mai multa caldura.
Cand omul a dezvoltat cel dintai tehnica de a a-prinde focul, gatitul se facea in aer liber, a-colo unde fumul nu prezenta nicio problema. O data ce focul pentru gatit a fost adus in interiorul pesterilor sau adaposturilor, fumul a umplut cu repeziciune incaperea, facand-o un mediu foarte neplacut pentru locuit.

Solutia evidenta care a fost gasita a fost ca fumul sa fie ventilat printr-o gaura sau spartura din acoperis. Situatia a fost, oarecum, imbunatatita, dar problema nu fusese rezolvata: fumul ramanea in partea de sus a incaperii un timp destul de indelungat inainte de a gasi o cale sa iasa afara (acesta era, poate, modul in care procesul de a afuma carnea si pestele a fost descoperit).

Practic, semineele functioneaza in principal datorita calitatii aerului cald de a se ridica spre partea superioara a unei incaperi. Atunci cand aprindeti un foc, aerul din interiorul unui semineu devine mai cald si mai putin dens decat aerul de afara si, drept consecinta, incepe a urca. In timp ce aerul cald se ridica, aer mai rece din camera intra in focar, atatand focul si creand mai multa caldura, intr-un ciclu neintrerupt.

In momentul in care va hotarati ca si locuinta dumneavoastra sa beneficieze de eleganta si confortul unui semineu, este de preferat sa consultati un specialist care va poate consilia pentru a face cea mai buna si mai sigura alegere. Si aceasta deoarece exista riscul ca unele solutii, in aparenta ieftine, sa ajunga a va costa foarte scump daca ele nu sunt autorizate de un profesionist in domeniu. Iar foarte grav este ca, uneori, pretul acestora este chiar viata...

Sursa: casasibiroul.ro