Culorile anului 2011 in designul interior

culorile anului 2011Culorile previzionate a fi la moda in anul 2011 sunt identice cu cele feminine. Institutul Pantone Color, o companie care desfasoara activitati de cercetare privind tendintele culorilor in desigul interior, mentioneaza ca rozul stalucitor este culoarea care va domina anul acesta in amenajarile interioare, fiind identica cu  nuanta caprifoiului (roz Honeysuckle). Aceasta este o culoare puternica, ce poate fi folosita in designul interior, adaptandu-se perfect unei game variate de stiluri decorative, dar si in moda vestimentara sau in industria cosmeticelor, potrivindu-se aproape oricarui tip de piele si oricarei varste. Rozul caprifoiului evoca un sentiment linistitor si amintirea unei copilarii fericite, inducand in acelasi timp nostalgie, dar si energie. Este o culoare pozitiva, pe care expertii de la Institutul Pantone, considerat a fi un indicator al opiniei publice, o vad adoptata in noul an de numerosi designeri si producatori din domeniul amenajarilor interioare.

Expertii de la Institutul Pantone nu sunt singurii care au facut previzionari, echipa lui Benjamin Moore a realizat, de asemenea, cercetari privind tendintele anului 2011 in materie de culori folosite in designul interior, studiind modul in care noile realitati sociale, politice si culturale vor influenta direct tendintele din moda si design. Ceea ce au descoperit a fost o dorinta extraordinara de echilibru, pe care au tradus-o in patru teme principale: Ferma, Ordine, Eliberare si Semintie (neam).

Accentul principal va fi pus pe camin si locuinta, din motive evidente de ancorare intr-o realitate confortabila. Culorile de pamant, preluate direct de la ferma, vor fi cele care vor  domina interioarele in anul 2011, acestea incluzand atat marouri simple, galben si culoarea untului, cat si verde sau culoarea rosiilor si cea a dovlecilor.

In haosul din ultimii ani s-a resimtit o mare dorinta de echilibru si ordine, aceasta dorinta fiind interpretata in desigul interior prin inserarea in decorurile monocromatice: negru, alb sau gri a unor culori precum: rosu, albastru, galben si verde, pentru a obtine variatiuni. De asemenea, modelele geometrice cu linii ondulate, buline si spirale vor fi folosite in amenajarile interioare pentru a imbunatati starea de spirit a oamenilor.

Realitatea din ultima vreme a devenit un pic cam dura, astfel ca evadarea intr-o lume de vis, plina de speranta si optimism reprezinta o solutie pentru eliberarea spiritului. Echipa lui Benjamin Moore previzioneaza ca in interioarele anului 2011 se vor folosi, in acest scop, invelitori din panza subtire si eleganta, finisaje metalice si texturi moi combinate cu o paleta de culori pale, opace si opalescente.

O alta caracteristica dictata de noile realitati sociale, politice si culturale este intoarcerea la origini, orientarea catre comunitatile noastre etnice si revenirea la lucrurile simple, intr-un mod mai spiritual. Se vor folosi culori picante, preluate din natura: fructe de padure, scortisoara, sofran sau nuante de portocaliu arzator, temperate cu bronz si carbune. Exista si o puternica tendinta de adoptare a modelelor artizanale, a broderilor de mana si a margelelor.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro