Culorile primaverii

iepurasPastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, avand atat o semnificatie  religioasa, cat si una laica, seculara. Este serbarea primaverii, anotimpul transformarii pamantului si al infloririi; celebrarea renasterii fizice si spirituale.

 

Dorinta de reinnoire se manifesta si in materie de decoratiuni interioare, foarte multi proprietari fiind preocupati, in aceasta perioada, de achizitionarea celor mai potrivite ornamente de sezon. Ouale incondeiate - simboluri ale razelor soarelui de primavara si iepurasii - simboluri ale fertilitatii raman, in continuare, decorurile favorite pentru sarbatoarea pascala.

 

Pentru a personaliza aceste produse traditionale folositi modelele si culorile care va reprezinta. Puteti, de exemplu, sa utilizati ate de culori diferite pentru a orna ouale de Paste dupa modelul curcubeului (ouale pot fi confectionate din polistiren, din lemn sau din carton) sau sa impodobiti incaperea cu ghirlande si copaci din metal, iepurasi din plus si miniaturi parfumate etc. Plasati ca accesorii din loc in loc lumanari de diverse dimensiuni si forme, in culori pastelate.  Folositi cosulete din iarba colorata sau lemn pictat in care sa puneti oua frumos decorate, plante uscate, scortisoara, muschi de padure sau orice va trece prin cap. Aveti, insa, grija sa pastrati totul in linii simple si minimaliste, pentru a nu incarca atmosfera.

 

Indiferent de tipul de decoratiuni de Paste pentru care optati, trebuie sa alegeti nuante pastelate si calde, in ton cu primavara. Paleta de culori specifice primaverii este una foarte generoasa, continand numeroase nuante si tonuri. Fiecare culoare in parte a dobandit de-a lungul timpului o semnificatie aparte, aceste simboluri aflandu-se in legatura cu sarbatoarea primaverii.

 

Astfel, rosul reprezinta sangele pe care fiul lui Dumnezeu, Isus, l-a varsat pentru binele omenirii, fiind deopotriva simbolul iubirii si al sacrificiului suprem; albul simbolizeaza puritatea si gratia divina; verdele - culoarea ierbii - este aducator de speranta; violetul, culoarea regalitatii, semnifica sanatatea; galbenul este asociat luminii solare si reprezinta bucuria; portocaliul este simbolul viitorului, redand apusul; rozul indica un nou inceput; iar negrul este intruchiparea fortelor malefice

 

Photo: corbis.com

 

www.incasa.ro