Culorile specifice Craciunului si semnificatia lor

craciun 2011Indiferent ca este vorba de culoarea rosie, de cea verde sau de cea alba in perioada dinaintea Craciunului si chiar si putin dupa aceasta se pune mare pret pe decoratiuni si podoabe. Violetul este de asemenea foarte indragit, el apartainand colorilor moderne care dau un plus de farmec intregii atmosfere. Verdele si rosul sunt culorile clasice reprezenative pentru Craciun. Ce se intampla insa cu nuantele de violet si culoarea alba?

Multi dintre noi am optat in ceea ce priveste decoratiunile caracteristice acestei perioade si pentru aceste culori doar pentru faptul ca sunt la moda. Ceea ce este bine sa stim este faptul ca acestea au si o simbolistica aparte si o lunga traditie crestineasca. Nuantele elegante de violet reprezinta transformarea si apare in perioada postului dinaintea marilor sarbatori crestine.

Argintiul si auriul nu au voie sa lipseasca

Albul este denumita si “culoarea luminii” si este simbolul purificarii, al curateniei ai al rascumpararii, si are legatura atat cu Nasterea cat si cu Invierea Domnului. De aceea, de Craciun preotii imbraca straie albe, stralucitoare, pretutindeni sunt aprinse lumanari decorative, beculete si instalatii atat pentru interiorul cat si pentru exteriorul locuintei. Lumina alunga tot raul si intunericul care ne inconjoara. Argintiul si Auriul sunt de asemenea culorile luminii si se potrivesc perfect pentru decoratiunile acestei perioade.

Plante decorative pentru Craciun

In mijlocul iernii locuintele noastre primesc un farmec aparte si datorita plantelor specifice acestui anotimp si totodata Craciunului. Spanzul sau Trandafirul Iernii este o floare care infrumuseteaza orice loc. O alta planta nelipsita din casele noastre este varscul.

Plantele decorative si florile care reprezinta simbolul vietii au de asemenea o lunga traditie. Inca de mii de ani plantele care infloreau, aveau fructe si care se mentineau verzi pe parcurul iernii erau ceva deosebit. Delicatele floricele albe ale Spanzului, cat si bobitele albe ale vascului simbolizeaza lumina si odata cu aceasta, sfarsitul timpurilor intunecoase.

Purtatorii verzi ai sperantei

Din motive asemanatoare se bucura si verdele si rosul de o mare popularitate in aceasta perioada: verdele reprezinta viata si speranta. Cu ajutorul crengutelor de brad decoram orice incapere intr-un stil aparte si totodata aducem speranta si nadejdea.

Rosul este culoarea dragostei

Crestinatatea a preluat foarte multe simboluri de provenienta pagana si le-a dat o noua interpretare. Steaua Craciunului este de pilda o floare in care se impletesc cele doua culori: verde si rosu, adica pe de-o parte viata si speranta, iar pe de alta parte dragostea si bucuria.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro