Decoreaza cu lumini

IluminareIn proiectele de amenajare interioara un rol major il joaca lumina. Aceasta defineste ambientul si creeaza atmosfera, accentueaza sau estompeaza volumele, iar daca este dirijata intr-o maniera corecta produce efecte spectaculoase.

 

Mai intai de toate trebuie sa stiti ca lumina se prezinta in trei forme: naturala, artificiala si filtrata. Inainte de a stabili un anumit sistem de iluminat este bine sa observati daca in incapere este suficienta lumina naturala si felul in care aceasta evidentiaza sau ascunde anumite zone. In functie de caz, lumina naturala poate fi completata de cea artificiala. Pentru o a obtine o dozare reusita si un rezultat impresionant tineti cont de faptul ca si lumina artificiala, poate fi, la randul ei, de trei feluri: generala sau de fond - cade intotdeauna transversal pe mobila; dirijata - diferentiaza centre de interes si regleaza nivelul general de luminozitate; decorativa sau ambientala - personalizeaza culoarea mobilierului si subliniaza valoarea fiecarei piese.

 

Incaperile cu destinatii diferite necesita sisteme de iluminat diferite. Astfel dormitorul are nevoie de o lumina calda, in timp ce in baie lumina trebuie sa fie puternica, iar sufrageria, pe langa un iluminat ambiental, trebuie prevazuta cu zone luminoase dispuse asimetric.   

 

Este recomandat sa va folositi, pe cat se poate, de lumina naturala - numeroase studii demonstreaza ca aceasta creeaza o strare emotionala pozitiva. Pentru a inlesni accesul luminii naturale in incapere folositi perdele confectionate din texturi vaporoase si transparente, gen: voal sau organza. Efectele pozitive se manifesta atat la nivel psihic, cat si la nivel vizual: o iluminare buna face ca spatiul sa para mai mare decat este in realitate. Acelasi efect il puteti obtine daca vopsiti fundalul care sustine piesele de mobilier si accesoriile in alb sau in tonuri calde de portocaliu, maro sau galben.

 

Pentru atmosfera si efect utilizati lumina artificiala, avand grija ca aceasta sa fie dozata corespunzator, astfel incat sa nu devina suparatoare. Achizitionati piese care "lumineaza". Ascunse sau la vedere corpurile de iluminat inserate in aceste piese de mobilier creeaza un efect incitant. Amplasarea mai multor surse de lumina artificiala, cu intensitati diferite creeaza o atmosfera speciala si ajuta la definirea zonelor de interes dintr-o camera, prin degradeurile de umbra si lumina obtinute. Intr-o incapere, e bine sa folositi corpuri de iluminat (aplice, plafoniere) cu acelasi design, punctand, daca e cazul, cu un corp de iluminat cu un design diferit, special si usor de evidentiat (ex: lampadar).

 

www.incasa.ro