Iluminatul in locuinta

iluminatul in locuinta 1

iluminatul in locuinta 2

- iluminatul direct - dirijat de sus in jos - cu o lampa obisnuita suspendata de plafon;
- iluminatul indirect - dirijat spre plafon, care reflecta in camera o lumina estompata si difuza, atenuand relieful obiectelor; conditie primordiala este ca plafonul sa fie neted si alb iar lampile puternice;
- iluminatul semiindirect - in special spre plafon si in mica masura in jos;
- iluminatul semidirect - in special in jos si in mica parte spre plafon.

Becurile incandescente pot dura aproximativ 1000 ore, un bec mai puternic da mai multa lumina decat mai multe becuri slabe grupate.

Lampile fluorescente dau o lumina care se apropie de tonalitatea naturala a luminii, ele pot fi: de culoare alba - nu se recomanda, deoarece dau o lumina rece; de culoare bleu - se folosesc ziua pentru a completa un iluminat natural insuficient; de culoare roz - se recomanda pentru dormitor. O lampa fluorescenta produce de 3 - 4 ori mai multa lumina decat un bec incandescent si dureaza 6000 ore. In locuinte sunt utilizate urmatoarele 4 tipuri de lampi fluorescente: lampi tubulare de 65 W cu o lungime de 1,50 m; lampi tubulare de 40 W cu o lungime de 1,20 m; lampi tubulare de 20 W cu o lungime de 1 m; lampi specifice de 40 W cu diametrul exterior de 0,40 m.

Conditiile principale ale unui iluminat de calitate
1. o lampa electrica nu trebuie plasata niciodata in campul visual.
2. in afara de sursele de lumina localizate este nevoie de o lumina de ambianta pentru a evita contrastele excesive dintre umbra si lumina.
3. cu cat peretii sunt zugraviti in culori mai inchise cu atat iluminarea trebuie sa fie mai puternica.
4. punctele de lumina independente se aprind pe rand in functie de nevoile momentului.
5. suprafata prea stralucitoare a unor birouri deranjeaza prin reflexive.
6. lampile incandescente trebuiesc inlocuite inainte de a face 1000 ore.
7. lampile trebuiesc sterse de praf pentru a nu diminua luminozitatea.

Un iluminat bine studiat poate ameliora confortul, astfel:
a) vestibulul castiga functional si estetic daca este iluminat indirect;
b) camera de zi, pe langa o iluminare generala, trebuie sa fie prevazuta cu unele puncte luminoase asezate asimetric. O lampa de birou se aseaza in stanga cu axa lampii la 0,40 m distanta de planul de lucru. Pentru lucru este preferabil un bec de 100 W, pentru citit si cusut se amplaseaza un lampadar in spatele scaunului la o distanta de 0,65 m si la 0,35 m in partea stanga. Cand privim la televizor este bine sa se plaseze in spatele acestuia o lampa de 25 W.
c) in sufragerie se va plasa un punct luminos la o distanta de 1,5 m de blatul mesei, de preferat lampa orientabila.
d) in dormitoare trebuie un iluminat cald. Ideal, mai ales daca-n dormitor este si masa de lucru a copilului, este montarea unui tub fluorescent de 40 W.
e) camera de baie trebuie sa aiba: un punct luminos deasupra cazii, unul deasupra oglinzii si alte doua de o parte si de alta a acesteia.
f) bucataria are nevoie de un punct luminos central si de altele locale plasate deasupra zonelor de lucru fara a bate in ochi.