Tipuri de lumina

In afara de lumina naturala, cea artificiala este foarte importanta, de aceea este bine sa stim cate moduri de iluminare exista; astfel ne va fi foarte usor sa alegem corpurile de iluminat pentru locuinta.
 Iluminatul ambiental - este cea mai simpla metoda si cea mai practica, lumina ambientala incercand sa imite calitatile luminii naturale. De cele mai multe ori ea provine de la o sursa de lumina amplasata central in incapere, eventual pe tavan, pentru a raspandi lumina uniform in jur. Pentru lampile de acest timp, este cel mai bine sa alegeti un model la care sa poata fi ajustata cantitatea de lumina emisa, in functie de momentul din zi si de activitatea pe care o desfasurati.
 Majoritatea dormitoarelor au o sursa de lumina ambientala (o lampa de tavan sau plafoniera). Acesta este un lucru bun, numai ca mai este nevoie si de alte surse de lumina pentru a crea un efect dramatic. Sigurul aspect negativ, daca putem zice asa, al luminii ambientale este ca acesta creaza de cele mai multe ori umbre in fata noastra, astfel ca nu poate fi folosita ca sursa de lumina pentru lucru.
 Iluminatul dirijat - este destinat pentru a lumina o anumita zona din incapere sau un loc in care urmeaza sa se realizeze o anumita activitate si este folosit mai ales la birou sau in bucatarie. Pentru a genera o astfel de lumina, alegeti corpuri de iluminat cu abajururi sau palarii care pot fi miscate/pozitionate in asa fel incat sa directioneze razele in directia dorita. Daca abajurul lampii are o deschidere si in partea de sus, atunci ea poate fi folosita si ca sursa de lumina ambientala.
 Daca totusi simtiti disconfort atunci cand lucrati, una din cauze poate fi lumina din ambianta, care este probabil prea slaba si creaza un contrast inconfortabil. Aceasta situatie poate fi remediata prin inlocuirea becului cu unul mai puternic, prin instalarea unei surse suplimentare de lumina, etc.
 Iluminatul decorativ - este folosit pentru a crea o atmosfera deosebita in interiorul locuintei. In aceasta categorie intra si lumina folosita pentru a scoate in evidenta un anumit obiect de arta sau element arhitectural interior. Desi nu au capacitatea si nici rolul de a ilumina intreaga incapere, sursele de lumina decorativa trebuie folosite in combinatie cu iluminatul ambiental si cel dirijat. Alegeti corpuri de iluminat care emit o raza puternica de lumina si care sa poata fi dorectionata spre obiectul de interes.
 Tot in aceasta categorie putem introduce si sursele de lumina in miscare (lumina cinetica), care licaresc si ''danseaza'' pentru a crea un mediu interesant. Surse de lumina in miscare sunt globurile decorate cu bucati de sticla, lampile cu lava, focul din semineu sau lumina lumanarilor - in ceea ce priveste ultimele cazuri, trebuie sa aveti grija sa nu plasati in apropierea semineului sau langa lumanari materiale care pot lua foc sau care se deterioreaza din cauza caldurii.