Designul italienesc - rigurozitate, stil, creativitate

interior italianDesignul mobilierului italienesc face parte din stilul avantgardist de amenajare binecunoscut in toata lumea. Care este insa secretul care propulseaza si care face ca acest stil sa fie atat de celebru? Noi va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva dintre elementele specifice culturii si stilului de viata italienesc oglindit in produsele creatorilor si al producatorilor.

Traditia indelungata si influentele istorice ale creatiei care detine acel flair unic italienesc porneste chiar de la cuvantul “design” des utilizat atat in moda cat si in domeniul amenajarilor interioare provenit din vocabularul locuitorilor din Peninsula “disegno”.

A crea inseamna a concepe lucruri marete

Pictorul si arhitectul Giorgio Vasari (1511 - 1547) a incadrat pictura, sculptura si arhitectura sub conceptul “arti del disegno”, adica “Artele creatiei”. Vasari credea ca cel ce stapanea marea arta a creatiei, detinea totodata si puterea inegalabila de a concepe cu ajutorul pergamentului si al instrumentelor de scris lucruri mai mari decat cele mai inalte turnuri ale lumii.

Designul industrial

Odata cu revolutia industriala de la sfarsitul secolului XVIII inceputul secolului XIX produsele unicate, create manual, au fost inlocuite cu cele produse in masa. Astfel termenul utilizat pentru forma acestora nu era “design”, ci “conceptia produsului” sau “formarea industriala”. Astazi intelegem prin “design” in primul rand designul industrial, cu alte cuvinte estetica industriala moderna care urmareste imbinarea frumosului cu utilul. Iar la acest capitol italienii sunt cei mai buni.

Stilul italienesc de amenajare se caracterizeaza prin creativitate, imaginatie, fantezie si rigurozitate.

A.V.
InCasa.ro