Ultimele tendinte in amenajarea open-space

open spaceIn multe locuinte moderne bucataria, sala de mese si sufrageria reprezinta un intreg, nefiind delimitate de pereti. Imaginea de ansamblu este aceea ca spatiul este unul mare si foarte aerisit. Totusi acest nou trend aduce cu el si anumite neplaceri.

Aceste trei locatii din casa au fost dintotdeauna oarecum legate intre ele. Pe timpuri, in casele oamenlilor de rand, existau bucatarii relativ mari, in care acestia gateau, mancau si stateau in timpul zilei. Asa numita camera “buna”, adica sufrageria, era folosita doar in cazul unor evenimente importante in familie sau in cazul in care primeau vizite importante.

De-a lungul anilor toate acestea s-au schimbat, fiind evidenta separarea bucatariei de spatiul in care se servea masa. Acest lucru se intampla cu precadere in familiile nobililor si a burghezilor mai instariti. Acestia isi permiteau bucatari si servitori, iar astfel acestia intrau relativ rar in bucatarie.

Mai tarziu, odata cu descoperirea televizorului, incaperea a devenit sufragerie sau living, adica spatiul in care membrii familiei isi petrec majoritatea timpului liber.  Astazi se “recalculeaza” impartirea camerelor din locuinta, iar unele dintre ele se contopesc. In cazul spatiului unde se gateste mancarea si in celui in care este servita lucrurile stau demult asa si au devenit chiar un standard al noilor locuinte. Mai nou dizolvarea “granitelor” ia amploare. Chiar si sufrageria este conectata de terasa printr-o fereastra mare, glisanta, pe tot peretele. 

Totusi bucataria, dining-ul si living-ul sunt delimitate prin diverse accesorii, rafturi, ghivece mari cu flori, astfel incat se stie si se observa ce spatiu serveste carui lucru.

Cu toate acestea, un open space nu poate fi adaptat oricarei locuinte. Spre exemplu, trebuie avut grija ca in cazul unei locuinte vechi sa nu dam jos peretii de rezistenta.

Noua deschidere in ceea ce priveste acesta amenajare a locuintei reprezinta o noua provocare si pentru tehnica. Spre exemplu, mirosul de prajeala si de la restul preparatelor nu trebuie sa stea imbibat ore intregi in intregul spatiu, iar zgomotul pe care il face masina de spalat vase nu ar trebui sa ne deranjeze atunci cand ne relaxam, dupa masa, pe canapea la televizor sau citind o carte.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro