Floarea de ceara

Cei pasionati de flori si de gradinarit au cu siguranta in posesie si Hoya Carnosa, floarea ca de ceara cu parfum discret. Aceasta este una dintre cele mai populare flori de apartament.

Originara din Asia, planta este una cataratoare. Are frunzele eliptice, groase si inchise la culoare, iar florile sunt roz, cu petale carnoase ca de ceara sau portelan. De aici i se trage si numele de ”Floare de ceara”.

I se mai spune si “Floarea de portelan” sau “Lacrima Maicii Domnului. Cea din urma denumire ii este data datorita faptului ca micile flori catifelate secreta picaturi dulci.

Genul Hoya cuprinde peste 250 de specii, multe dintre ele fiind cultivate ca plante de apartament. Pentru a ne bucura cat mai mult timp de aceasta planta trebuie sa respectam anumite regulii de ingrijire.

In primul rand, Floarea de ceara nu trebuie expusa temperaturelor negative. Nu trebuie lasata niciodata la temperaturi mai joase de 10 grade. Pe timp de iarna planta trebuie tinuta in casa, dar nu in apropierea surselor de caldura. Floarea de ceara va fie inflorita atat timp cat i se va asigura lunina necesara. Aceasta trebuie amplasata in spatii cu mult soare, lumina indirecta fiind cea mai potrivita.

Hoya Carnosa nu suporta umiditatea ridicata din substrat, asadar udarile trebuie sa fie moderate si numai atunci cand pamantul este uscat aproape complet. Dupa ce udam planta este indicat sa indepartam imediat excesul de apa care se aduna in tavita ghiveciului. Planta prefera ghivecele mai mici si nu se transplanteaza in altele mai mari decat dupa 2-3 ani de la ultima mutare. Inmultirea se realizeaza prin butasi si seminte.

Pentru ca planta sa fie mai ramificata, aceasta trebuie tunsa. Nu este recomandat sa rupem frunzele vechi sau lastarii noi in speranta ca floarea se va dezvolta mai frumos., deoarece planta nu va mai inflori. Floarea de ceara are nevoie de fertilizare o data pe an, in lunile de vara. Hoya se dezvolta cel mai bine intr-o combinatie de pamant de frunze, turba si nisip in parti egale.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro