Iluminatul in zona de lucru de acasa

iluminat bucatarieIluminatul reprezinta cel mai important factor pe care trebuie sa-l luati in considerare atunci cand analizati functionalitatea si confortul, pe care vi le poate oferi caminul dvs. Adaugarea unui iluminat de calitate, care sa indeplineasca o anumita sarcina sau sa serveasca unui scop anume, reprezinta calea catre obtinerea unor interioare foarte expresive. Iluminatul destinat lucrului este folosit in zonele din casa dvs in care aveti nevoie de o sursa de lumina directa sau de o lumina ambientala coborata dintr-un tavan mai inalt. In functie de scopul dvs si de aspectul decorativ pe care urmariti sa-l obtineti, lumina de lucru poate fi perfecta pentru casa dvs.

Scopul primar si cel mai raspandit al luminii destinate lucrului este acela de a ajuta la indeplinirea unei anumite sarcini, fie ca este amplasata intr-o bucatarie, deasupra unui bar sau a insulei de lucru, fie deasupra unei suprafete din zona biroului. Lumina de lucru este versatila, fiind capabila sa ofere o vedere clara a ceea ce este necesar pentru  indeplinirea, in siguranta, a unei anumite sarcini. Flexibilitatea este cuvantul de ordine pentru iluminatul zonei de lucru de acasa. Lumina trebuie sa fie puternica si directionata spre activitatea pe care o desfasurati (citit, scris) si poate fi asigurata de un corp de iluminat cu inaltime ajustabila. In acest sens, puteti opta pentru o lampa de birou, un lampadar sau o lampa de perete.

In zonele in care lumina de lucru se vrea a fi si ambientala, adaugati un dispozitiv pentru reglarea intensitatii, astfel incat sa puteti obtine efectul dorit, in functie de necesitatile dvs.

Asa cum exista mai multe obiecte de iluminat ambiental, exista si mai multe surse de iluminat pentru zona de lucru. Cele din panza ofera o lumina mai slaba, din cauza materialului care reduce din intensitate, eliberand o lumina difuza. Folositi obiecte de iluminat din panza deasupra zonei de luat masa sau deasupra anumitor zone din bucatarie (cum ar fi, de exemplu, barul), in cazul in care doriti o lumina mai slaba pentru a manca sau pentru a va distra.

Corpurile de iluminat din sticla folosesc sticla sau acrilicul pentru a maximiza fluxul luminos si emit o lumina concentrata, pentru sarcini specifice, fiind utilizate pe o suprafata de birou sau de lucru. Corpurile de iluminat cu becuri pe baza de halogen sau fluorescente se preteaza cel mai bine zonei de lucru.

In zona in care este amplasat biroul cele mai indicate surse de iluminat sunt lampile de birou sau lampadarele cu diametrul de aproximativ 40 cm. Pentru a va putea desfasura activitatea in conditii optime, lampadarele trebuie aplecate pana la o distanta de 40 cm deasupra mesei de lucru, iar lampile de birou trebuie ridicate la 38 cm deasupra zonei de lucru.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro