Candelabrul - mereu la moda

lustra de cristalAlegerea candelabrului pentru iluminatul interior reprezinta una dintre cele mai potrivite, in cazul in care doriti ca locuinta dumneavostra sa straluceasca si sa degaje o atmosfera speciala. Acest corp de iluminat, considerat ca facand parte din categoria obiectelor de lux, are mai degraba un rol decorativ decat unul practic. Eleganta si somptuozitatea lui a traversat multe epoci. Se pare ca anul acesta candelabrul revine in tendinte, adaptandu-se desigur gusturilor contemporaneitatii, in privinta: materialelor, a formelor si a dimensiunilor. Candelabrele confectionate din materiale pretioase sunt la mare cautare - cristalele negre sau albe, de exemplu, adauga o nota moderna candelabrelor clasice.

Pentru a face alegerea perfecta in materie de candelabre, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte: inaltimea tavanului (camerele foarte inalte cer candelabre de mari dimensiuni); marimea camerei si a mesei deasupra careia va fi asezat, astfel incat sa nu devina elementul dominant al incaperii ci sa vina in completarea decorului existent; forma candelabrului (un model aerisit degaja mai multa lumina si pare mai mare).

Ideea de candelabru este asociata cu imaginea unei locuinte masive, impunatoare, in stil victorian. Insa exista si mini-candelabrele, la fel de elegante si de spectaculoase ca si cele de mari dimensiuni, potrivite pentru locuintele mai putin generoase. Efectul produs este acelasi: intimitate.

Desi candelabrele par destul de "incurcate" si greu de asamblat, montarea lor este destul de facila, operatiunea putand fi executata de oricine, indiferent daca este sau nu cunoscator in materie. "Misiunea" devine si mai usoara in cazul in care piesele sunt numerotate. Ca o regula putem mentiona faptul ca se monteaza la o distanta de cel putin 7 m de la podea.

Mic ghid de instalare:
1. Instalati un carlig greu in locul in care doriti sa agatati candelabrul, in functie de centrul camerei si de mobilierul deasupra caruia va fi atarnat. Atunci cand achizitionati carligul verificati limita de greutate, pentru a va asigura ca suporta intreaga sarcina a candelabrului ales. Pozitionati carligul in dreptul locului in care ati prefera sa fie instalat candelabrul si marcati gaura surubului cu un creion.

2. Gauriti tavanul in locul marcat si montati carligul (cu surub). Asigurati-va ca acesta se afla pe acelasi plan cu tavanul.

3. Atarnati candelabrul si conduceti cablul de alimentare catre perete. Fixati cablu de tavan si de perete folosind  carlige mici transparente.

4. Utilizati masti speciale care acopera si ascund cablul pana la contactul acestuia cu priza de alimetare.

Foto: lustrecristal.ro

Corina Dovinca
InCasa.ro