Indicatii multiple pentru FENICUL

  fenicul

 

Toate partile plantei se folosesc si bineinteles semintele care uscate reprezinta un condiment interesant. Semintele pot fi folosite intregi sau macinate. Se pastreaza la loc ferit de lumina in cutii etanse.

 

 

Feniculul are calitati stomahice si antitoxice. Componenti principali: anetol, fencona, camfen, limonen, felandren.

 

 

Ca planta aromatica feniculul este folosit cu precadere in bucataria frantuzeasca si italiana pentru prepararea sosurilor pentru peste si maioneza. In Italia se foloseste si pentru condimentarea carnii de porc si in pregatirea salamului florentin.

 

 

Englezii il folosesc la toate mancarurile de peste.

 

 

Se utilizeaza si pentru a da savoare painii, prajiturilor. Este unul dintre condimentele de baza chinezesti.  Si unele bauturi sunt aromate cu fenicul  (gin sau absint).

  

           

 

Chinezii si hindusii il foloseau drept antidot pentru muscaturile de sarpe.

 

 

 


Uleiul de fenicul are proprietati carminative si stimulante digestive, fiind astfel recomandat in digestie lenta, balonari, colici, constipatie, indigestie pe fond nervos, cat si dupa o masa copioasa, putand fi utilizat pentru masarea abdomenului.


Datorita proprietatilor expectorante, sub forma de comprese sau inhalatii este util in bronsita.


Proprietatile diuretice si detoxifiante il recomanda pentru reducerea celulitei prin masaj.

 

gradinamea.ro

3 Decembrie 2007



.