Lipirea obiectelor de portelan si sticla

Suprafetele rezultate din spargere se curata cu grija de orice urma de grasime si alte impuritati, dupa care se ung cat mai egal cu un strat subtirre de solutie de lipit, lasandu-se sa se usuce. Suprafetele care urmeaza sa fie lipite se lasa sa se usuce 24 de ore, acoperindu-le pentru a le feri de praf sau de vreo atingere ; dupa aceasta se ung bine din nou suprafetele sparturii. Se unesc cu multa grija si se preseaza cu mana cateva minute. Apoi obiectul se leaga strans cu o sfoara si se lasa nemiscat 48 de ore.

In cazul lipirii unor obiecte flexibile se foloseste o solutie pe baza de cauciuc. In acest caz suprafetele ce trebuie lipite se curata si se inaspresc prin razuire cu un cutit, o bucata de tabla sau un ciob de sticla.

Dupa aceea se ung partile rupte cu solutia de lipit si se lasa sa se usuce timp de 30 de minute, apoi se ung din nou cu solutie, se suprapun, iar partile exterioare locului lipit se pun sub apasarea unei greutati timp de 24 ore. Obiectul va putea fi folosit ca inainte.

    vaza