Marul - soiuri din sortimentul actual

MArulSoiuri din sortimentul actual

Soiuri de vara

Aromat de vara
Pomul are vigoare mijlocie cu coroana deasa. Fructele sunt mijlocii, sferic turtite, cu pielita galben verzuie acoperita in cea mai mare parte de rosu. Pupla este alb-galbuie, dulce acrisoara, placut aromata, bun pentru masa.

Melba
Pomul este viguros cu coroana sferic - ovala. Fructele sunt mijlocii, sferic turtite, cu coaste abia evidente. Pielita are culoare verde-galbuie pe partea umbrita si rosie cu dungi carminii pe partea insorit (cea mai mare parte din suprafata).

Red Melba
Pomul viguros, are coroana sferic turtita. Fructele sunt mari, sferic turtite, cu pielita subtire, verde galbuie pe partea umbrita si rosie pe partea insorita. Pulpa este alba, suculenta, dulce si fin acidulata, intens aromata, de calitate foarte buna pentru masa.

Romus 1
Pomul este de vigoare mica si rodeste pe ramuri scurte. Prezinta in schimb rezistenta mare la rapan. Fructele sunt mijlocii, sferice, usor asimetrice. Pielita groasa si acoperita cu ceara, rezistenta la manipulare si transport are culoare alb verzuie si acoperita cu rosu 50% din suprafata. Pulpa este alb galbuie, suculenta si acidulata, potrivitde dulce cu gust mediocru.

Romus 2 si Romus 3
Snt soiuri rezistente la rapan cu caractere asemanatoare cu Romus 1. Diferentele se observa la maturitatea derecoltare (diferenta de 2-3 saptamani si o culoare mai putin intensa).

James Grieve
Pomul este viguros, rodeste atat pe ramuri scurte cat si pe ramuri lungi. Fructele se matureaza spre sfarsitul lunii august. Marimea fructelor este mijlocie si au suprafata neteda. Pielita este galben imonie acoperita cu rosu deschis, dungat cu rosu aprins uneori, uneori prezinta si o rugina sub forma deraze. Pulpa este galbuie, suculenta, acidulat dulceaga, cu gust vinuriu, aromat, de calitate foarte buna pentru masa.

Soiuri de toamna

Prima
Pomul este viguros, productiv si rezistent la rapan. Fructele sunt mari, ovosferice cu coaste aparente, pielita lucioasa si cu multa ceara, verde galbuie pe partea umbrita si rosie intens pe trei sferturi din suprafata. Pulpa este alb galbuie potrivitde fina suculenta, acidulata, intens si placut aromata, foarte buna pentru masa.

Pionier
Pomul de vigoare mijlocie rodeste pe ramuri scurete este productiv si rezistent la rapan. Fructele sunt mijlocii, sferice cu pielita lucioasa si cu multa ceara, de culoare rosie violacee. Pulpa alba, fina, foarte suculenta, dulce si armonios acidulata, cu aroma fina, de calitate buna pentru masa.

Frumos de Voinesti
Pomul are vigoare mijlocie mare, cu coroana destul dedeasa, este destul de sensibil la rapan. Fructele de marime mijlocie si mare au pielita ceroasa de culoare galben aurie acoperita cu rosu carmin si dungata. Pulpa este galbuie suculenta, fina, dulce, armonios acidulata, de calitate foarte buna pentru masa. La supracoacere pulpa devine fainoasa.

Voinea
Pomul este viguros cu rodire pe ramuri lungi. Poseda rezistenta la rapan si la fainare. Fructele sunt mari, alungite sau tronconice, cu pielita groasa, galbena acoperita cu rosu aprins si cu punte albicioase. Pulpa este fina, alb galbuie, cu gust dulceag, foarte suculenta si cu aroma puternica, de calitate foarte buna pentru masa.

Falticeni
Acest soi este obtinut la S.C.P.P. Falticeni prin polenizarea libera a soiului Jonathan. Pomul este semiviguros cu coroana sferic turtita, rodeste preponderent pe ramuri scurte. Fructele sunt mari, de forma sferic turtita. Pieliota este subtire dar rezistenta, are culoarea de fond galbena acoperita cu rosu carminiu. Pulpa este galbena, suculenta, dulce si armonios acidulata, cu gust racoritor si aromata.

Soiuri de iarna

Jonathan
Pomul de vigoare mijlocie rodeste mai ales pe ramuri lungi. Este un soi sensibil la boli. Este soiul cu cea mai mare pondere in productia de mere din Romania. Fructele sunt rezistente la transport manipulare si pastrare, au marime mijlocie si forma tronconica. Pielita este subtire, rosie vie, fara dungi, uneori cu rugina sub forma de firisoare. Pulpa alb-galbuie, suculenta, dulce, prezinta o aroma intensa cu totul caracteristica fiind de calitate superioara pentru masa.

Jonared
Este o variatie mugurala a soiului Jonathan. Pomul este mai viguros decat Jonathanul, cu acelasi tip de fructificare. Fructele asemanatoare ca marime si forma cu soiul parental dar mai intens colorate. Pulpa este alb-crem, fina, dulce acidulata, suculenta, aromata cu gust superior.

Ardelean
Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste pe ramuri scurte. Fructele au marime mijlocie de forma sferic alungita, cu contur regulat si suprafata neteda. Pielita are ceara multa are culoarea de fond galbena ca ceara, acoperita cu un rosu bordeaux aproape pe toata suprafata, cu puncte mici. Pulpa este alb-galbuie, foarte fina, suculenta, dulce si placut acidulata, cu aroma fina.

Delicios auriu (Golden delicious)
Pomul de vigoare mijlocie rodeste pe ramuri lungi mult ramificate. Este un soi sensibil la boli, dar productiv si de calitate superioara. Fructele se pastreaza mai bine daca sunt recoltate corespunzator. Acestea sunt mari, sfero-tronconice, de culoare galbena cu puncte de rugina mari si rare. Pulpa este galbuie, crocanta, suculenta, pronuntat de dulce, slab acidulata cu aroma placuta. Este soiul preferat de multi consumatori.

Delicios de Voinesti
Pomul viguros, cu coroana globuloasa, rodeste mai ales pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii si mari, sferic turtite, cu pielita mata de culoare galben pai, acoperita partial cu rosu zmeuriu si dungata. In unii ani prezinta rugia pe pielita. Pulpa este crem-galbuie, densa, potrivitde suculenta, pronuntat dulce, intens aromata, superioara pentru masa. Rezistenta fructelor la transport este buna.

Starking Delicious (Delicios dublu rosu)
Pomul este viguros, are coroana rasfirata si rodeste in principal pe ramuri lungi. Fructele mijlocii sau mari si foarte mari, conice, cu coaste pronuntate, cu tendinta spre bot de iepure. Pielita este groasa, rezistenta, lucioasa de culoare rosie violacee intensa, fara dungi, pe care se gaseste o pruina abundenta violacee. Pulpa este galbena deschis, fina, dulce, aproape lipsita de aciditate, cu aroma intensa, asemanatoare cu a pepenului galben, de calitate buna pentru masa. La supracoacere pulpa devine fainoasa.

Starkrimson
Acest soi provine dintr-o variatie mugurala a soiului Starking. Pomul este de vigoare mica si rodeste pe ramuri scurte. Fructele sunt mari, asemanatoare ca forma, culoare si gust cu cele de Starking, insa ceva mai intens colorate in rosu lucios.

Granny Smith
Este un soi australian cu pomi vigurosi. Fructele sunt mari, sferice, simetrice, cu pielita groasa, unsuroasa de culoare verde intens, ceva mai deschis la coacere deplina. Pulpa este alb-verzuie, crocanta, pronuntat suculenta, acidulata, slab aromata, de calitate buna pentru masa.

Wagener premiat
Pomul este de vigoare slaba, rodeste pe ramuri scurte. Fructele foarte variate ca marime chiar pe acelasi pom, au forma turtita si pielita subtire, lucioasa, cu multa ceara si de culoare rosu zmeuriu, dungat. Pulpa este alba, cu nuanta galbuie, compacta, fina, suculenta si dulce, putin acidulata, slab aromata, este de calitate buna pentru masa. Rezistenta fructelor la pastrare si la transport este foarte buna.

Idared
Pomul are vigoare mijlocie si coroana sferica. Fructele sunt mari sferic turtite si putin costate. Culoarea este rosu zmeurie cu dungi late de un rosu mai intens. Pulpa este suculenta, acidulat dulce, cu aroma intensa, asemanatoare cu a soiului Jonathan. Fructele au rezistenta mare la transport si la pastrare.

Priam
Este un soi rezistent la rapan, cu pomi de vigoare mijlocie sau chiar mica, cu fructificare pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii, foarte uniforme in cea ce priveste calibrul, conic alungite. Pielita este potrivitde groasa, verde in momentul recoltarii, apoi galben pai, este acoperita pe trei sferturi din suprafata cu rosu si suprapus cu striuri slab marcate. Pulpa are culoarea untului, fina, dulce si armonios acidulata, potrivitde aromata.

Florina
Este un soi rezistent la rapan. Pomul are vigoare mijlocie, iar fructele sunt de marime variabila, sferic turtita. Culoarea fructelor este rosie deschis cu puncte albicioase pe toata suprafata, asemanatoare cu niste pistrui. Pulpa este suculenta, potrivit de dulce si slab acidulata, foarte placut aromata, insa devine fainoasa la supracoacere.

Mutsu
Pomul este viguros si rodeste pe ramuri lungi. Fructele sunt mari sau foarte mari, tronconice. Pielita este groasa, acoperita cu multa ceara, iar culoarea galben verzuie. Pulp aeste densa, suculenta, usor acidulata si potrivit de aromata, fructele asemanandu-se cu cele de Golden.

Delia
Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, rodeste pe ramuri scurte. Fructele suntde marime mijlocie, de forma sferic-turtita, usor costate. Pielita este lucioasa, galben verzuie, acoeprita pe trei sferturi din suprafata cu rosu rubiniu. Pe toata suprafata pielitei prezinta puncte mici. Pulpa este alb-galbuie, suculenta, cu gust echilibrat dulce-acrisor, fin aromata.

Radaseni
Pomul este de vigoare slaba, cu coroana sferica, rodeste pe ramuri scurte. Fructele sunt mari, de forma sferica usor turtita. Pielita de grosime mijlocie are culoarea de fond verde-galbuie acoperita cu rosu si cu un strat gros de pruina. Pulpa este galbena cu infiltratii verzi, suculenta, cu gust dulce acrisor, racoritor.