Masina de spalat

masina de spalat (a)

masina de spalat (b)

masina de spalat (c)

La inceputuri, oamenii loveau hainele de pietre, le frecau cu nisip si le spalau un rau pentru a le curata. Primele dovezi ale sapunului s-au gasit in Roma, la muntele Sapo.masina de spalat electrica (alva ficher)

Cea mai timpurie masina de spalat a aparut in 1797 si era o placa cu denivelari. Mai tarziu, in 1851, americanul James King a fost patentat prima masina de spalat cu cuva; ea seamana cu cele din timpurile noastre, numai ca atunci era pusa in functiune manual. Prima masina de spalat electrica, inventata de Alva J. Fisher (in poza alaturata se vede schita dupa care a fost patentata inventia), a fost fabricata in 1908 de Hurley Machine Company din Chicago. In 1951 au inceput sa fie produse in Europa primele masini automatice de spalat, iar in 1978 s-a lansat prima gama de masini controlate de microcipuri.

Intretinerea masinii de spalat

Furtunul de alimentare cu apa. In timp, furtunul cu care a fost initial dotata masina de spalat se deterioreaza - va plesni si va avea scurgeri de apa. O metoda de prevenite este sa verificati din cand in cand futunul, pentru a vedea daca exista semne de slabire  in unele locuri. Uneori se poate observa o mica basica in cauciuc - probabil ca in viitor, acela va fi locul in care se va rupe. In cazul in care furtunul se rupe, prin el pot iesi mari cantitati de apa.  Majoritatea fabricantilor de masini de spalat recomanda inlocuirea furtunelor de alimentare cu apa o data la 5 ani.

Pozitionare. Deoarece masina de spalat este foarte grea, daca nu este asezata perfect pe orizontala, va avea vibratii foarte mari in timpul programului de stoarcere, lucru care nu e bun nici pentru masina, nici pentru aparatele sau mobila din jur. Cel mai bine este sa folositi dispozitivele de la picoarele aparatului si sa le reglati la inaltimea corespunzatoare. De asemenea, asezati masina de spalat cat mai aproape de podea; cu cat este mai aproape de pamant, cu atat va avea mai putine vibratii. 

Curatarea. Masina de spalat poate fi stearsa cu o carpa imbibata intr-un amestec de detergent si apa, in cazul in care suprafata este de otel vopsit.

Inlaturarea scamelor. In majoritatea masinilor de spalat se aduna scame sau alte obiecte uitate in haine; pentru a preveni functionarea proasta a aparatului, este bine sa scoateti si sa curatati din cand in cand filtrul de evacuare.