Muschiul de piatra – un decor original pentru gradina

Muschiul de piatra este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale dar si pentru calitatile sale estetice. Cunoscut si sub numele de muschi de munte sau muschi cret, muschiul de piatra este un lichen ce creste pe stancile din zonele alpine.

Denumirea stiintifica a plantei este Cetraria islandica si face parte din familia Parmeliaceae. Daca este ingrijit corespunzator, muschiul de piatra se poate dezvolta si in gradina, ca planta ornamentala. Acesta creste sub forma de tufa mica si este de culoare verde-masliniu sau bruna-verzuie pe partea superioara, uneori cu pete mici albe, si de culoare cenusiu-deschis albicioasa pe partea inferioara.

Usor de intretinut, muschiul de piatra creste atat pe pamant cat si pe ziduri sau pietre. Un loc umed si umbros este tot de ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Daca este scaldata de lumina soarelui intreaga zi planta nu va supravietui, dar nici lipsa luminii nu ii prieste. Totusi, are nevoie de o cantitate mica de lumina.

Muschiul este mai expus la uscarea rapida decat ale plante pentru ca nu are radacini. Acesta isi procura apa si substantele nutritive prin filamente. Este necesar ca planata sa fie curatata de buruieni ori de cate ori este nevoie deoarece acestea ii absorb umezeala necesara.

PH-ul solului este de asemenea important. Cele mai multe tipuri de muschi prefera solul usor acid, cu un pH cuprins intre 6 si 6.5. Dupa ce ajunge la maturitate, muschiul de piatra nu mai are nevoie de ingrijire. Acesta se raspandeste foarte usor, oferind gradinii un “covor pufos” si un aspect placut. Toamna, frunzele cazute trebuiesc stranse de pe muschi pentru ca il pot sufoca.

Deoarece muschiul de piatra nu este gasit cu usurinta in comert, va trebui sa-l recoltezi daca iti doresti o gradina decorata cu muschi. Recoltarea se face cu atentie pentru a nu-i distruge filamentele sensibile. Procedura de transplantare se face primavara sau toamna, cand nivelul precipitatiilor este cel mai ridicat.

 

A.I.

InCasa.ro