O leguma sanatoasa pentru tensiunea arteriala: sfecla rosie

Incepand din zona Mediteranei pana pe plajele Atlanticului, sfecla rosie, Beta vulgaris, poate fi intalnita inca in flora spontana a Europei. Este una din putinele plante dusa de europeni pe continentul american. Este o leguma foarte hranitoare de la care se foloseste radacina tuberizata pentru ciorbe si salate. Un preparat foarte raspandit in Romania este salata de sfecla rosie cu hrean.

 

Sunt multe soiuri de sfecla rosie, iar in functie de acestea difera forma radacinii care poate fi rotunjita, conica sau turtita. Radacina contine foarte multi antociani, un pigment care ii confera culoarea rosie persistenta.


Sfat: in cultura sfeclei rosii nu se aplica fertilizant pe baza de azot, acesta va facilita dezvoltarea frunzelor in detrimentul radacinii.

 

Frunzele sfeclei sunt mari, cu petiolul lung si marginea dantelata, culoarea acestora variind de la verde pana la verde-violaceu. Tulpina atinge inaltimea de 1 metru si este ramificata. Florile sunt mici si grupate in spice, de culoare alb-verzui.

 

Sfecla se poate cultiva in gradina atat primavara cat si vara, in functie de perioada in care dorim sa o recoltam. Pentru cultura de primavara, sfecla se seamana in luna aprilie si se poate recolta in lunile august-septembrie, iar pentru cultura de vara se seamana in luna iunie si se recolteaza toamna tarziu.

 

Terenul potrivit pentru a cutliva sfecla este unul cu un bun drenaj, un sol usor cu pH 6-7,5

 

Inainte de semanat, terenul se desfunda pana la adancimea de 30 cm si se marunteste bine. Se formeaza straturi inaltate pana la 30 cm si se seamana semintele pe randuri, ingropand samanta la 2-4 cm. Se uda abundent si cand plantele au rasarit uniform si se afla in stadiul de 2-4 frunze, se face un rarit avand grija sa lasam o distanta de 20-25 cm intre plante, pentru a da spatiu suficient radacinii sa se formeze. In tot acest timp se indeparteaza manual buruienile si se uda.


Cea mai buna sfecla rosie pentru gatit este cea de mici dimeniuni, care este mai dulce datorita unui continut sporit de zaharuri iar fibrele sunt mai putin sau deloc lignificate.

Printre substantele benefice continute de radacina sfeclei se numara sarurile de potasiu cu efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Este important de retinut ca spre deosebire de majoritatea vitaminelor, acestea nu sunt distruse sau inactivate prin tratament termic, deci proprietatile sfeclei raman prezente indiferent daca este servita cruda sau preparata. Sucul de sfecla rosie este si el sanatos, avand un efect de detoxifiere a ficatului


Salata de sfecla rosie si hrean

Avem nevoie de: 5 kg sfecla rosie, 150 ml ulei, 100 g hrean, 50 g zahar, 50 ml otet, sare.

Mod de preparare: sfecla rosie se spala si se pune la fiert, Cind este gata patrunsa, se scoate, se raceste, se curata de coaja si se taie in fisii. Se amesteca in castron cu uleiul, otetul, zaharul, sarea si hreanul care a fost curatat, spalat si dat pe razatoare cu orificii mici.

 Sfecla rosie - Beta vulgaris
Sfecla rosie