O viata mai buna intr-o locuinta frumoasa

casaPropria locuinta este refugiul nostru privat. De aceea este cu atat mai important ca atmosfera sa fie una placuta si primitoare. Totusi nu toti avem acea indemanare si acel simt innascut pentru a amenaja si a aranja locuinta ca atare. De aceea noi vom incerca sa raspundem la intrebari frecvente de care ne lovim fiecare dintre noi.

De ce este amenajarea locuintei, respectiv a interiorului, atat de importanta?

Amenajarea este de fapt o parte fireasca a vietii noastre de zi cu zi. La fel cum isi construiesc animalele adaposturi pentru a se simti protejate, asa este si in cazul oamenilor. Este vorba in primul rand de siguranta si intimitateade care fiecare dintre noi are nevoie. “Acasa” inseamna incredere si liniste, aceste doua trairi ne dau energia necesara si ne intaresc.

Cum se face ca atunci cand pasim intr-o anume locuinta ne simtim imediat “ca acasa”, iar in alte cazuri avem un sentiment de disconfort?

Pentru acest lucru sunt responsabili mai multi factori. Unul dintre ei este pozitionarea locuintei, mediul, imprejurimile. Daca amenajarea coincide cu stilul de viata si cu cate putin din personalitatea fiecarui proprietar, atunci musafirii nu au cum sa nu se simta bine.

Este locuinta intr-adevar oglinda personalitatii proprietarului?

Amenajarea ne poate spune, in general, ce este important despre ceea ce conteaza sau pe ce pun pret proprietarii in mod special. O bucatarie bine echipata, amplasarea mesei si atentia deosebita aratata acestui spatiu din casa ne arata faptul ca proprietarii au pasiunea gatitului si ca le face placere sa manance impreuna. In cazul in care la masa sunt asezate multe scaune, este posibil ca gazdei sa-i faca placere sa fie in compania persoanelor dragi, sa fie inconjurati de familie si de prieteni.

Amenajarea poate exprima sentimente, pasiuni, stil de viata. Poate exprima un vis, spre exemplu acela de a calatori.

Nu toata lumea detine acel simt pentru amenajare si decorare. Daca invatam, ne putem insusi stilul?

Exista o serie de reguli in ceea ce priveste amenajarea unei locuinte, reguli pe care le putem invata. De pilda regula geometriei, cea a perspectivei, a amenajarii decorative, a invataturii despre culoare.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro