Pastrarea mirodeniilor si plantelor aromatice

Mirodeniile si plantele aromatice isi pierd culoarea, gustul si/sau parfumul in timp. Pentru ca ele sa isi pastreze savoarea si culoarea, depozitati-le intr-un loc racoros, uscat, ferit de lumina puternica, umezeala, caldura sau oxigen. Pe cat posibil, evitati sa asezati mirodeniile sau plantele aromatice foarte aproape de sursele de caldura sau rece (soba, aragaz, cuptor, frigider, masina de spalat). De asemenea, trebuie sa aveti grija ca aerul sa nu fie foarte uscat.    Pastrarea mirodeniilor si plantelor aromatice

 

Plantele aromatice si mirodeniile se pastreaza in borcane etanse precum borcane de sticla, cutii de plastic sau metal, pentru a le proteja de umezeala si a le pastra substantele care le dau aroma.

 

Mirodeniile de culoare rosie precum chilli, ardeiul iute si paprika se pot pastra la frigider pentru ca aerul rece le va pastra culoarea si aroma. Oricum, temperatura ideala la care trebuie sa tinem plantele aromatice si mirodeniile trebuie sa fie constanta si sub 21 de grade Celsius. Fluctuatiile de temperatura creaza condens si chiar mucegai, asa ca mirodeniile pastrate la frigider trebuie asezate la loc imediat dupa ce au fost folosite.

 

Fiecare mirodenie sau planta aromatica are ciclul ei de viata, diferit de la o specie la alta; oricum, toate se invechesc in timp, indiferent de conditiile de pastrare. Atunci cand le cumparati, unde e cazul, aveti grija sa fie proaspete, nu ofilite si sa aiba parfum. Mirodeniile taiate sau cele sub forma de pudra nu trebuie sa intre in contact cu aerul, pentur ca isi pierd mult mai repede aroma, decat cele intregi.

 

In general, ele se pot pastra cam:

Plante intregi

Frunze si flori - 1 an

Seminte si scoarta - peste 2 ani

Radacini - peste 2 ani

 

Mirodenii macinate (prafuri)

Frunze - 6 luni

Seminte si scoarta - 6 luni

Radacini - 1 an

 

17.05.2007

Lavinia Rorich

Gradinamea.ro