Perdele pentru o ambianta placuta

perdeleCu ajutorul perdelelor locuintele noastre devin mai frumoase si mai primitoare. Acestea imbraca intr-un mod aparte ramele ferestrelor lasand intr-un mod deosebit lumina si razele de soare sa patrunda in incapere doar atat cat este nevoie pentru ca noi sa ne simtim bine intr-o ambianta placuta.

Perdelele decorative

Perdelele joaca un rol important in locuinta oricarei persoane, creeaza o atmosfera placuta, iar fiecare invitat sau musafir se va simti ca acasa. Materialele grele, care cad sau cele stralucitoare din catifea, bumbacul usor sau panza robusta confera incaperii acel "ceva" decorand foarte frumos ferestrele.

Cine locuieste in partea sudica apreciaza si o alta latura a perdelelor: acestea ofera posibilitatea de a-I feri pe cei dinauntru de razele arzatoare ale soarelui de vara sau de privirile curioase ale celor de afara. Ferestrele mari se incalzesc foarte tare din cauza arsitei dogoratoare, insa daca tragem perdelele sau draperiile climatul din incapere ramane placut pe toata durata zilei.

Un alt atuu al acestor accesorii decorative este faptul ca pot fi inlocuite din cand in cand, iar astfel spatiul primeste un aer nou si o schimbare din punct de vedere optic.  

Cum se prind perdelele?

Perdelele din materiale grele si dense trebuie prinse foarte bine de perete. Cea mai potrivita optiune reprezinta o galerie stabila, pe care perdeaua sa fie prinsa cu ajutorul unor inele. Prin aceasta metoda vor arata foarte bine, insa exista si varianta in care acestea sa fie asezate pe bara galeriei prin intermediul buclelor cusute pe material.

Cum alegem materialul potrivit?

Alegerea materialului depinde de gustul fiecaruia, insa si de incapere. In dormitoare perdelele si draperiile ar trebui sa fie cat mai opace, iar daca este cazul sa opreasca patrunderea luminii in incapere.  Pentru aceasta este nevoie de materiale groase, dense din bumbac. In bucatarie este indicat sa alegem un material care se poate curata usor fara sa se deterioreze dupa cateva spalari. Perdelele pentru baie trebuie alese in functie de textura. Foarte potrivite sunt cele lavabile si care nu mentin umiditatea in tesatura.

In camera de zi optiunea aceasta poate avea si o nota mai elegenta. Sobra sau distinsa. Aici perdelele si draperiile indeplinesc de cele mai multe ori doar un rol decorativ. Catifeaua si materialele stralucitoare ca matasea reprezinta decoratiuni fine, de cele mai multe ori imitand salurile. Daca dorim sa dam incaperii un aspect modern si lejer pot fi folosite materiale din bumbac, usoare in tonuri deschise si pastelate, cu modele colorate. 

Si marimea camerei reprezinta un factor care trebuie luat in considerare inainte de achizitionarea perdelelor. Incaperile mici si intunecoase primesc un aer prietenos si cald daca optam pentru perdele in nuante deschise. In schimb, incaperile spatioase nu ridica astfel de pretentii, aici putem alege putem alege materiale grele, dense, inchise sau deschise la culoare, elegante, simpliste sau moderne.

Sursa foto

InCasa.ro