Peretii laterali

constructiiDaca doriti sa operati o schimbare rapida si dramatica in decorul locuintei dvs. una dintre solutii ar fi schimbarea apectului peretilor laterali. De la vinilinul usor de intretinut si pana la structurile din lemn de cedru cu aspect rustic placut, varietatea materialor existente, pe care le puteti utiliza, va ofera posibilitatea sa alegeti ceea ce se potriveste cel mai bine stilului decorativ al casei dvs. si se adapteaza stilului personal de viata. De exemplu, pentru locuintele tip rustic, structura din metal sau PVC a peretilor laterali poate fi imbracata in materiale care imita lemnul.

Gratarul de cedru
Este foarte utilizat in constructiile clasice americane, potrivindu-se foarte bine locuintelor amplasate intr-un decor bogat in vegetatie si aflat in apropierea unor ape curgatoare. Confectionate  din cedru natural, aceste site sunt de culoare maro, gri sau oricare alta culoare de pamant. Ofera o imagine naturala si necesita o intretinere mai putin complexa decat in cazul sindrilelor din lemn.

Sindrila din lemn
Desi exista si varianta folosirii produselor din lemn sintetic, lemnul solid (cedru, pin, molid, coniferele etc.) reprezinta totusi cea mai buna alegere pentru o locuinta cu strandarde ridicate. In conditiile in care lemnul este bine intretinut, vopsit si baltuit periodic, peretii laterali pot fi mult mai durabili decat daca folositi vinilinul sau alte materiale.

Lemnul compozit
Este realizat din produse din lemn si materiale de legatura. Placile aglomerate sau OSB-urile, placile fibrolemnoase sau placile din furnir sunt exemple de astfel de produse "ingineresti" din lemn. Din cauza texturii lor fibroase uniforme, aceste produse nu arata tocmai ca lemnul natural.

Fibra de ciment
Poate avea aparenta lemnului, tencuielii sau a zidariei. Produsele din fibra de ciment sunt durabile, au un aspect natural si reprezinta o alternativa ieftina la lemnul natural.

Bucatile unitare din otel
Bucatile din otel sunt foarte rezistente la schimbatile radicale de temperatura. Un alt avantaj este acela ca pot imita textura lemnului.

Vinilinul
Confectionat din plastic PVC, vinilinul, spre deosebire de cedru sau lemn nu putrezeste sin u se cojeste, este mai ieftin de intretinut si instalat, insa prezinta riscul de a crapa sau de a se rupe si devine inestetic dupa cativa ani.

Aluminiul
Reprezinta o alternativa la vinilin, ambele materiale fiind usor de intretinut. In plus, desi aluminiul se poate zgaria, el nu crapa, nu exista pericolul de a arde si este considerat inofensiv pentru mediul inconjurator.

In privinta culorilor pueti tine cont de urmatoarele sfaturi: un perete din spate de culoare inchisa si peretii laterali si podeaua de culori deschise reduc adancimea spatiului; podeaua si peretele din spate de culoare deschisa, peretii laterali si tavanul de culori inchise creeaza efect de tunel.

Corina Dovinca
InCasa.ro