Piscina-un accesoriu la moda

Daca detineti o casa la curte sau pe malul marii si bineinteles aveti suficient spatiu, va puteti comanda o piscina. Aceasta poate avea ce masura si forma doriti. O puteti instala in casa sau afara. Daca nu doriti prea mult deranj in curte sau gradina o puteti plasa pe pamant si construi o rampa de acces la ea. Avantajul unei astfel de optiuni este ca o puteti muta unde doriti. Piscina supraterana este mai rapid de instalat, nu necesita un volum important de lucrari, si este pana la urma o solutie mai economica mai ales atunci cand este vorba despre o piscina de mici dimensiuni.

 

    

Dar o piscina cu adevarat frumoasa si trainica este una ingropata in pamant sau macar semingropata si la care sa aveti acces atat din casa cat si de afara.

Puteti opta pentru o piscina semiacoperita. Piscina poate fi acoperita cu pereti fixi sau flotanti. Se utilizeaza foarte mult acoperirea glisanta.


Materialele din care sunt facute piscinele sunt betonul armat care poate fi placat cu mozaic sau placi  ceramice, liner (folie armata din PVC, tratata cu bactericide, rezistenta la razele solare, impermeabila la apa si permeabila la vapori, usor de montat si intretinut), otelul galvanizat si bineinteles plasticul special pentru piscine.

           
Pentru piscinele ingropate se folosesc doua tipuri de montare, pe fundamentul din rame de aluminiu, aceasta fiind varianta stabila si ieftina, ramele din aluminiu necoroziv sunt ingropate in sol si umplute cu pamant, si pe fundament de beton sau zidarie, adica placi de beton, folosit in special pentru piscinele de mari dimensiuni. Pentru fundament mai sunt folosite si barnele de lemn ca cele pentru calea ferata insa lemnul trebuie tratat periodic.

           
Piscinele modulare sunt facute din otel de diferite grosimi, si finisate cu liner. Piscinele modulare in kit cu panouri de aluminiu si otel reprezinta astazi o metoda foarte raspandita fiindca au avantajul de a fi instalate rapid si de a nu necesita in general investitii in lucrari de zidarie. Elementele modulare care compun acest tip de piscina pot fi din otel, din beton sau din materiale de sinteza. Astfel, suprafata portanta din otel rezista unei presiuni de patru ori mai mari decat orice alta piscina, iar aceasta nu va suferi fisuri sau deteriorari in cazul inghetului sau al unor mici deplasari de teren.

Exista si piscine facute din rasini armate cu fibra de sticla. Usor de transportat, piscinele din rasini armate cu fibra de sticla nu necesita la montare un fundament de  beton si nici zidarie de intarire si pot fi montate in cateva zile fara a deranja prea mult gradina sau spatiul ales pentru amplasare. Acest tip de piscine au o durata de functionare destul de mare, de peste 30 de ani si stabilitate foarte buna, nu corodeaza si nu se uzeaza in timp. Ele nu necesita operatii periodice de intretinere, culoarea fiind inglobata n masa materialului (piscinele de acest tip nu sunt vopsite).

    


Un produs nou care a aparut in ultimii ani  si pe piata romaneasca il reprezinta piscinele gonflabile, mult mai ieftine, usor de montat si apoi de dezafectat in functie de sezon.

 

           
Forma difera in functie de preferinta dar cele mai folosite sunt cele rotunde, ovale si dreptunghiulare. Formele pot fi clasice sau chiar mai elaborate, ondulate, zig-zag, forme florale.

           
Tipul de fund inclinat este utilizat mai mult pentru bazinele sportive iar cele cu fund drept este mult mai accesibil pentru familiile cu copii.

 

       

           
Piscina poate fi imprejmuita cu ghizde adica  o bordura din piatra naturala, reconstituita sau din material artificial. Plaja din jurul piscinei poate fi realizata fie din dale de piatra, gazon sau chiar lemn. Este de preferat pavarea cu dale de piatra care imita marmura si  care reflecta lumina si nu absorb caldura si bineinteles sunt antiderapante.

           
Si plantele sunt binevenite pentru a completa peisajul si pentru a pune in valoare piscina, cu conditia de a nu fi amplasate prea aproape de apa si in bataia vantului.

           
Pretul unei piscine este influentat de o multime de lucruri, ca materialele utilizate, formele si dimensiunile alese, dar mai ales de accesorii. O piscina presupune multe accesorii de genul pompe, filtre, tratare chimica a apei, elemente pentru recirculare, reflectoare, aspiratoare pentru piscina, scara de acces in piscina, hidromasaj etc.

 

www.incasa.ro

Altheate

21 sept 2007