Placajele si pardoselile

Protejarea elementelor de constructie prin placare asigura un aspect placut incaperilor, un functional bine definit, o realizare si o intretinere usoara.

Pentru a sti ce fel de materiale se pot folosi la placarea diverselor incaperi trebuie sa le stabilim caracteristicile functionale, destinatia, pretentiile noastre estetice combinate cu posibilitati sporite de izolare hidrotermica. In functie de acestea:
- in coridoare, antreuri si holuri, peretii se pot placa cu placi ceramice smaltuite, cu placi din marmura, cu scanduri de lemn, placi aglomerate din lemn, placi fibrolemnoase din lemn, cu fasii din p.v.c., cu marmoroc si chiar si hartie de tapet.
- in bucatarii se recomanda: placarea cu faianta sau placi ceramice smaltuite, in special in zona chiuvetei, a aragazului sau a masinii de gatit; cu material lemnos in locurile fara umezeala; cu fasii de p.v.c. in locurile fara caldura in exces si cu marmoroc atunci cand se urmaresc efecte decorative;
- in casa scarii se pot executa placaje cu placi din marmura, din ceramica smaltuita, din beton decorativ sau mozaicat, din sticla, cu caramizi speciale de placaj sau lemn;
- in bai si spalatorii ca materiale de placaj sunt indicate acelea cae rezista bine la umezeala. Din aceasta categorie fac parte placile de faianta, de ceramica smaltuita, sticla, placile din beton, de ciment sau mozaic;
- in camara nu se recomanda placarea peretilor, deoarece zugravelile repetate cu var asigura calitati igienice si sanitare.

Inaltimea de executie a placajelor este conditionata de rolul placajului in incapere, de proprietatile materialului folosit, de destinatia functionala a incaperii si de gradul de confort, variind de la minim 1 metru pana la o inaltime egala cu cea a peretilor.

In exteriorul locuintei se pot executa placaje cu placi ceramice smaltuite, cu placi de marmura, cu placi din beton sau cu marmoroc. Cand executam placaje, atat in interiorul, cat si in exteriorul locuintei, trebuie sa fim foarte atenti sa nu activam circulatia apei prin elementele de constructie, favorizand astfel aparitia condensului, a mucegaiului si a igrasiei. In exteriorul locuintei, spatiile de circulatie se pardosesc dupa cum urmeaza:
- curtile si aleile cu placi de gresie, de marmura, cu placi din beton sau cu beton de ciment turnat monolit;
- in zonele mai putin circulate, pe langa materialele enumerate mai sus se pot folosi pamantul natural, cel argilos sau stabilizat cu ciment.

La betonarea curtilor trebuie sa acordam atentie pantelor pentru scurgerea apei de ploaie si modului cum realizam racordul cu soclul cladirii. Orice greseala la executarea acestora va atrage dupa sine acumulari de apa in subsolul locuintei, urmarea fiind aparitia igrasiei.