Rolul placajelor si pardoselilor in locuinta

Functia protectoare a placajului rezulta din faptul ca suportul pe care se aplica este aparat de lovituri, de murdarie si de degradare datorate contactului direct cu diferentele mari de temperatura si umiditate.

O serie de materiale de placat, ca lemnul si hartia de tapet au calitati fonoabsorbante, in timp ce faianta, greisa, marmura sau betonul au proprietatea de a reflecta sonor. Placajele executate cu placi din faianta, din ceramica smaltuita din beton mozaicat sau marmura nu permit trecerea vaporilor de apa.

Toate tipurile de placaje asigura protectia termica a incaperilor in care se folosesc datorita faptului ca nu permit (unele mai mult, altele mai putin) trecerea frigului. Prin aceasta se asigura cresterea temperaturii la fata interioara a peretilor.

Placajele mentin rezistenta suportului, ferindu-i de degradari in timp. Ele asigura conditii igienice bune deoarece formeaza o suprafata protectoare neteda si continua care nu retine praful si alte impuritati din aer, sunt usor de intretinut, curatarea lor facandu-se repede prin stergere, periere sau spalare.

Aspectul estetic al placajelor depinde de modul corect de aplicare, de indemanarea executantului si de (conditia principala) respectarea liniei drepte, orizontala sau verticala.

Pardoselile, care pot fi considerate ca imbracaminti formate din unul sau mai multe straturi asezate direct pe pamant sau pe un planseu din beton, au rolul de a apara aceste straturi si de a le da o ''fata vazuta'' cat mai utila si functionala.

Pardoselile, elemente de constructie cu care suntem mereu in contact, trebuie sa indeplineasaca urmatoarele conditii:
- sa fie cat mai orizontale, drepte, netede, dar alunecoase;
- sa izoleze termic si fonic;
- sa fie cat mai impermeabile;
- sa fie elastice;
- sa nu produca praf in timpul mersului;
- sa poata fi curatate usor;
- sa reziste la uzura;
- sa poata fi executate si intretinute usor si cu cheltuieli cat mai reduse.