Aplicarea placilor de pluta - sfaturi practice

placi ceramicePlacile de pluta confera un aspect natural pardoselii, sunt confortabile, rezistente la uzura si usor de intretinut. Aplicarea acestora se face dupa aceeasi metoda ca si la placile din vinilin si necesita o baza solida - de preferat placajul; placile de pluta nu trebuie fixate direct pe scandurile din podea. Stilul acestora este variabil: exista placi de pluta care prezinta un strat izolator deasupra, altele necesita izolare dupa ce au fost aplicate pe podea; cele traditionale au culori naturale, dar puteti opta pentru placi in diferite culori, cu ajutorul carora sa creati diferite modele.

Mai intai de toate trebuie sa stabiliti centrul incaperii in care urmeaza sa montati aceste placi, cu ajutorul unei sfori cretate, pe care trebuie sa o fixati intre peretii opusi ai camerei. In functie de acest punct veti planifica asezarea placilor. Va va fi mai usor daca, in faza initiala, fixati placile fara sa folositi adeziv pe podea. Trasati apoi o linie de ghidaj, cu creionul, la marginile placilor apropiate de perete, apoi indepartati placile. Incepeti aplicarea adezivului din coltul incaperii, folosind un spaclu crestat. Aplicati suficient adeziv, pentru a putea aseza mai multe placi in acelasi timp.

Asezati prima placa de pluta in coltul incaperii. Aveti mare grija, pentru ca placa sa fie fixata exact pe liniile de ghidaj, daca prima placa nu este crestata corect efectul final va fi neregulat. Asezati toate celelalte placi in randuri, una langa alta. Pentru a le fixa de adeziv, plimbati un obiect gen facalet pe intreaga suprafata.

Pentru umplerea spatiilor libere de la marginile camerei, cu bucati de placa, asezati placa de pluta care trebuie taiata desupra unei placi din coltul incaparii. Desupra celor 2 placi, asezati o a treia, cu marginea langa sipca bordurii. Trasati o linie de ghidaj, cu creionul la marginea placii de sus, pe placa din mijloc. Taiati placa de-a lungul liniei de ghidaj pe o plansa, cu ajutorul unui cutter si a unui liniar. Aplicati adeziv pe spatele placii, apoi fixati-o pe podea.

In final curatati suprafata podelei cu o carpa sau cu un butere umed pentru a indeparta excesul de adeziv. Daca pluta folosita nu este izolata va trebui sa aplicati un strat izolator deasupra lor. Este indicat sa faceti acest lucru inainte de a folosi adeziv, pentru ca acesta sa nu patrunda in structura placii. De asemenea, inainte de aplicare, lasati placile de pluta in incaperea in care urmeaza sa fie montate timp de 24 de ore, pentru a se aclimatiza.

Corina Dovinca
InCasa.ro