Prosoapele - cum le intretinem?

 

            In orice casa exista prosoape de diferite marimi si culori. Cumparati intotdeauna prosoape facute din bumbac 100%. Prosoapele de mici dimensiuni sunt folosite in special la bucatarie, la stersul vaselor sau al mainilor. Cele de dimensiuni medii sunt folosite in general pentru stergerea mainilor, la baie. Unii le folosesc special pentru picioare. Cele mai mari sunt folosite la stersul intregului corp dupa o baie generala sau un dus revigorant si pentru plaja. Este bine sa aveti mai multe prosoape pentru fiecare membru al familiei si evident cateva noi special pentru musafiri. Culorile sunt nenumarate, la fel si modelele de pe prosoape. Cele mai utilizate sunt prosoapele de bucatarie si cele pentru maini, deci cumparati mai multe pentru a avea de schimb. De asemenea spalati aceste prosoape mai des sau schimbati-le mai des.

 prosoape        prosoape

            Evident spalarea repetata a prosoapelor duce in timp la subtierea materialului si degradarea lui. Culorile se vor pierde treptat. Respectati intotdeauna instructiunile de spalare aflate pe etichetele prosoapelor.

            Dupa ce cumparati prosoape noi, inainte de a le utiliza va sfatuim sa le spalati bine pentru a indeparta excesul de culoare daca este cazul dar mai ales pentru a le schimba mirosul si a le steriliza.

            La prima spalare este de preferat sa adaugati o jumatate de ceasca de otet in apa de spalat. Otetul ajuta tesatura sa se destinda si improspateaza culorile ramanand mai mult timp vii. De asemenea folositi mai putin detergent decat folositi in mod normal, jumatate daca se poate, pentru a nu imbacsi tesatura cu granulele fine de detergent care va pot irita ulterior pielea. Bineinteles clatiti energic prosoapele cu apa rece si uscati-le afara. Nu este recomandat sa folositi balsamuri speciale pentru ca afecteaza carateristicile tesaturii de a absorbi apa. Acelasi lucru este valabil si pentru halatele de baie facute din material de prosop sau pentru cearceafurile de pat din material de prosop.

            Daca preferati sa va decorati prosoapele cu tivuri sau benzi de material, asigurati-va ca sunt deja spalate inainte de a le aplica pentru a nu avea surpriza sa vedeti ca le iese culoarea sau  se strang, deformand si prosopul.

            Cel mai bine prosoapele se usuca in aer liber. Nu le stoarceti la viteze foarte mari la masina de spalat pentru a nu le sifona prea rau.

www.incasa.ro

4 martie 2007

Altehate