Inlaturarea petelor

Daca tesatura patata nu poate fi spalata in mod obisnuit, singurul lucru pe care il puteti face este sa o duceti la o curatatorie chimica, desi exista cateva optiuni pe care le puteti incerca si acasa (vezi tabelul de mai jos). Daca tesatura poate fi spalata, regula de aur este sa actionati imediat. Pentru lichid, indepartati usor excesul cu o carpa alba, pornind de la marginile petei inspre interior, pentru a nu se intinde. Nu apasati tare sau frecati. Pentru petele uleioase, aplicati pe pata malai. Daca substanta este mai consistenta (de exemplu o pata de ketchup), inlaturati ce este in plus. Tamponati locul cu apa rece.

In magazine exista o gramada de produse potrivite pentru diferite tipuri de pete. Incepeti cu o cantitate mica de solutie, folosind o bucata de vata sau o discheta de bumbac. De obicei, pentru aceeasi pata va trebui sa aplicati mai multe tipuri de solutii, in functie de substanta pe care doriti sa o inlaturati. Sa luam de exemplu, o pata de ruj sau sos de tomate: va trebui sa aplicati o solutie pentru uleiul din pata si apoi inca una pentur a inlatura culoarea. Dupa ce aplicati solutia, spalati tesatura ca de obicei, dar priviti cu atentie zona care a fost patata, inainte de a o lasa la uscat, pentru a repeta ''tratamentul'', daca este necesar.

De preferinta, testati mai intai aceste produse de curatat pe o zona mai ascunsa privirilor (partea interioara a hainei, zona de husa care intra sub canapea, etc.). In definitiv, nu exista garantii - unele solutii pot face mai mult rau decat bine.


Solutia
diluata la care se face referire in tabel este facuta cu 1 lingurita de sapun lichid (care sa contina sodium laurel sulfate) si 300 g apa. Solutia se toarna intr-o sticla cu pulverizator. Nu folositi detergent pe baza de enzime la materiale textile ca matasea, lana, casmir sau angora. Spalati intotdeauna materialul dupa ce il tratati cu un solvent uscat precum spirtul sau acetona.

Tipul de pata
Tratare
Grasime
(unt, ulei, maioneza)
Zona se trateaza cu un solvent uscat (spirt sau acetona), intr-un mediu aerisit. Cu ajutorul unei pipete, udati bine zona cu alcool izopropilic, dupa care lasati sa se usuce. Pulverizati apoi solutia preparata dupa reteta de mai sus, daca pata inca mai persista, apoi lasati la muiat tesatura i detergent, inainte de a o spala.

Proteine
(sange, oua)
Pulverizati zona respectiva cu solutie si lasati-o sa stea un timp; apoi clatiti cu apa calduta. Daca pata nu s-a curatat, tratati zona cu detergent si spalati conform instructiunilor de pe eticheta.

Fructe sau legume
(suc, gem)
Pulverizati zona respectiva cu solutie pentru a indeparta componentii zaharosi din substanta. Cu o pipeta, turnati otet pe pata pentru a indeparta culoarea ramasa. Dupa aceea, spalati tesatura cu detergent.

Iarba
Zona se trateaza cu un solvent uscat (spirt sau acetona), intr-un mediu aerisit. Tamponati cu tifon, dupa care repetati operatia, pentru a indeparta cat mai mult din pigment. Clatiti zona cu alcool izopropilic, tamponati si lasati sa se usuce. Aplicati apoi detergent, inainte de a spala tesatura.

Vin rosu
Pulverizati zona respectiva cu solutie, dupa care tamponati. Clatiti cu apa, aplicati otet si tamponati din nou; lasati sa stea cateva minute, dupa care repetati operatia. Daca pata mai persista, aplicati 1-2 picaturi de amoniac pe zona uda, dupa care clatiti cu apa. Se pune detergent, dupa care se spala. Daca pata tot mai ramane, aplicati un inalbitor pulbere.

Vin alb
Clatiti zona cu apa rece, dupa care pulverizati solutia. Aplicati detergent, dupa care spalati.

Cafea sau ceai
Cu o pipeta, turnati suc de lamaie sau otet alb pentru a inlatura pata, dupa care aplicati un inalbitor puternic, daca mai este nevoie. Pentru inlaturarea petelor de lapte sau zahar (din cafea), pulverizati zona cu solutie, dupa care spalati cu detergent.

Ciocolata
Razuiti usor surplusul de ciocolata si pulverizati zona cu solutie. Aplicati detergent, dupa care spalati tesatura.

Ruj
Cu un cutit, inlaturati surplusul de ruj. Aplicati un solvent uscat (spirt sau acetona) cu ajutorul unei pipete, intr-o incapere bine aerisita, dupa care tamponati. Clatiti zona cu alcool izopropilic si tamponati din nou. Repetati operatia pana cand pata se curata de tot. Pulverizati solutia, aplicati detergent, dupa care spalati.

Ceara sau guma
Folositi gheata pentru a ingheta ceara sau guma de mestecat; o alta posibilitate este sa bagati tesatura la frigider. Racaiti ceara dupa care aplicati un solvent care sa indeparteze reziduurile uleioase (merge si spirt), Se clateste cu alcool izopropilic si se lasa la uscat. Se aplica detergent dupa care se baga la spalat.

Mustar
Cu o pipeta, udati bine zona cu otet, dupa care clatiti cu solutia.

Sosuri
(de rosii, ketchup)
Indepartati surplusul de sos; pulverizati solutia, dupa care lasati la muiat iin apa calduta. Daca inca mai ramane o pata de culoare, aplicati otet alb cu pipeta. Tratati zona apoi cu detergent, dupa care spalati materialul.

Sos de soia
Pulverizati zona cu solutie dupa care tamponati. Se clateste cu apa, se aplica otet si se lasa sa stea cateva minute; se clateste din nou. Daca pata persista, aplicati 1-2 picaturi de amoniac pe pata uda, apoi clatiti cu apa. Aplicati detergent, dupa care spalati materialul. Daca pata nu s-a curatat, aplicati un inalbitor fara clor, dupa care spalati iar.

Sos vinaigrette
Mai intai, tratati pata ca orice alta pata de grasime (vedeti instructiunile de mai sus, pentru petele de grasime). Clatiti apoi cu otet alb pentru a inlatura pata ramasa, dupa care aplicati detergent. Spalati.

Cerneala
Aplicati cu o pipeta alcool izopropilic. Inlaturati pigmentul de culoare cu un solvent uscat (spirt sau acetona), intr-o camera bine aerisita; lasati sa se usuce. Clatiti cu solutie, dupa care spalati cu detergent, in apa calda.
Noroi
Daca apata este formata dintr-o combinatie de noroi cu iarba, mai intai tratati pata de iarba (vedeti instructiunile de mai sus, pentru petele de iarba). Racaiti pamantul si tratati zona cu solutie, dupa care lasati materialul in apa. Aplicati detergent si spalati.