Remedii naturiste pentru cei bolnavi de diabet zaharat

Diabetul este o boala cu raspandire in masa, determinata genetic sau dobandita, caracterizatDiabet Zaharata prin deficit relativ sau absolut de insulina, care are drept consecinta tulburarea capacitatii organismului de transforma carbohidratii in energie.

Tratamentele traditionale pot constitui alternative sau complemente viabile ale tratamentului alopat, iar fitoterapia a identificat peste 700 de specii de plante cu actiune hipoglicemiant-antidiabetica.

Urzica-vie

In compozitia chimica a partilor aeriene ale acestei plante se gaseste o substanta biologic-activa capabila sa determine scaderea continutului de zaharuri din sange. Pentru a fi pusa in valoare, se recomanda consumarea sucului proaspat sau a infuziei.

Cicoarea

Aceasta planta actioneaza indirect, prin tonifierea ficatului si stimularea functiilor sale, precum si ca excelent depurativ. Se poate folosi atat partea aeriana cat si radacina. Pe timpul verii se recomanda consumarea la masa de pranz a 100 de grame de radacina fiarta in ulei.

Macesul

Prin continutul lor bogat in vitamine, frunzele contribuie la intarirea generala a organismului si la normalizarea functiilor acestuia. Decoctul preparat prin fierberea, timp de 10 minute, a doua linguri la un litru de apa, cantitate minima care se bea intr-o zi, poate fi un adjuvant pretios in tratamentul diabetului zaharat de tip doi. Pulberea obtinuta din pulpa uscata a fructelor sale intra in formulele mai multor produse antidiabetice.

Visinul

Fructele proaspete, avand un continut redus de zaharuri, sunt indicate prin excelenta in dieta diabeticului, care le poate consuma, practic, fara restrictii.

Dracila

Sub stricta supraveghere de specialitate, se pot folosi radacinile, care purifica ficatul si glandele sale anexe, redandu-le si si stimulandu-le activitatea.

Roinita

Prin mecanisme inca insuficient elucidate, planta manifesta actiune antidiabetica la administrarea sub forma de infuzie.

Alunul

Semintele se consuma ca atare, cel putin 40 pe zi, in parti egale dimineata si seara.