Repararea si intretinerea instalatiilor sanitare

Scule/materiale necesare pentru repararea si intretinerea instalatiilor tehnico-sanitare

trusa de sculeInstalatiile de alimentare cu apa sau cele de canalizare, precum si obiectele sanitare din locuinta dvs.- lavoare, chiuvete, spalatoare, cazi de baie, dusuri, closete etc. - denumite generic instalatii tehnico-sanitare, pot fi intretinute sau reparate, dupa caz, relativ usor daca dispuneti de sculele si materialele necesare.

Sculele folosite de amatori sunt destul de putine in comparatie cu cele utilizate de specialisti si se pot procura din comert. Lucrarile de lacatusarie necesita o masa (banc) de lucru, cat mai stabila, acoperita cu tabla zincata, placaj, linoleum sau carton si asezata intr-un loc bine luminat. Pe aceasta masa se va monta o menghina, in care vor fi fixate materialele sau piesele, in timpul prelucrarii. Menghina trebuie prinsa la o inaltime convenabila, reglarea acesteia facandu-se in functie de inaltimea "mesterului", prin montarea unei placi de lemn sub menghina (pentru persoanele mai inalte) sau prin asezarea unui gratar pe pardoseala (pentru persoanele scunde). Veti mai avea nevoie de: un ciocan cu cap de metal de 200 g., un ciocan de lemn pentru indepartat tabla subtire, clesti diferiti (lat, rotund, patent, mops), cateva chei fixe cu diferite deschideri sau o cheie reglabila (franceza), o pila dreapta, o pila rotunda, doua surubelnite (una cu varful lat de 2 mm. si una de 5 mm.), o dalta, un ferastrau de mana cu panza pentru taiat metale sau piese din PVC, un cleste pentru taiat tabla, un ac de trasare, o perie de sarma pentru curatarea sculelor si a suprafetelor materialelor, o perie de sarma pentru desfundat, un ciocan de lipit din cupru sau un ciocan electric (letcon), o pompa/para de cauciuc pentru desfundat, fixata la capatul unui maner de lemn, o garnitura de tarozi si filiele.

Fiecare scula trebuie curatata dupa utilizare si asezata la locul ei, in trusa de scule sau in rafturile bancului de lucru. Menghina se curata de aschii, partile care se freaca se ung usor si se distanteaza falcile cu 5-10 cm.

Ne vom referi in continuare la necesarul de materiale pentru doua lucrari de reparatii esentiale: etansarea instalatiilor si lipirea diferitelor piese din otel. In primul caz aveti nevoie de garnituri (de carton, azbest, cauciuc) cu diametrele de 1/2 si 2/4 toli, o garnitura pentru robinetul cu plutitor si o garnitura pentru clopotul rezervorului toaletei. De asemenea, trebuie sa achizitionati 100-150 g fuior de canepa, ulei de in fiert, chit de miniu de plumb, pentru etansarea de baza si o jumatate de kilogram de bitum.

Pentru lipirea diferitelor piese din metal (table, bare, sarme etc.) se pot folosi diferite aliaje speciale, care se gasesc in comert, sub forma de sarma sau vergele. La executarea operatiilor de lipire se folosesc fluxuri protectoare, care vor impiedica oxidarea metalelor in timpul operatiunii de lipire - fluxuri dezoxidante, care actioneaza pe cale chimica si dizolva straturile de oxizi de pe metale (acidul clorhidic, clorura de amoniu, acidul boric, clorura de zinc, boraxul etc.) si fluxuri de acoperire, csare nu produc o actiune chimica, dar protejeaza de oxidare partile din metal curatate, in vederea lipirii (colofoniul, ceara sau rasina).

In articolul viitor vom vorbi despre utilitatea acestoe scule si materiale, referindu-ne la cateva dintre cele mai frecvent folosite operatii de reparare a obiectelor tehnico-sanitare.

Corina Dovinca
InCasa.ro