Ce sunt placarile?

Placajele sunt un inlocuitor al zugravelilor si al vopsitoriilor alcatuind un finisaj de calitate superioara. Se defineste ca placaj orice material de acoperire a carui grosime variaza de la 0,1 mm la 120 mm.

Un element solicitant al constructiei, cel pe care circulam sau asezam diferite obiecte ca dulapuri, fotolii, canapele, biblioteci, etc. A pardosi o locuinta inseamna a realiza un spatiu de circulatie cat mai orizontal si mai nedeformabil. Pentru realizarea unei pardoseli utile se intrebuinteaza diverse materiale: scanduri, parchet, mozaic, gresie, ceramica, caramizi, placi de beton sau beton turnat continuu, etc., in functie de destinatia incaperii.

Pentru a intelege mai usor modul de lucru cand vine vorba de placari sau pardosire si pentru a alege tipul care se potriveste cel mai bine locuintei dvs., iata o clasificare dupa natura materialelor utilizate:

Placaje cu materiale ceramice.
Se executa cu produse ceramice sub forma de placi sau blocuri de diferite dimensiuni. Aceasta grupa cuprinde urmatoarele materiale de placat:
- placi din faianta. Au dimensiunile cele mai uzuale de 150x150x7,5 mm si fata acoperita cu un smalt lucios.
- placi ceramice smaltuite. Acestea sunt produse ceramice cu structura fina, cu rezistenta mare la rupere si la compresiune. Smaltul lucios le face impermeabile si rezistente la agenti chimici. Placile  au dimensiuni si culori diferite.
- placi ceramice din argila arsa. Sunt destinate in principal placarilor la exteriorul locuintelor; la interioare se folosesc ca placari decorative la camine de incalzit sau seminee.

Placaje cu material lemnos. Aceste tipuri de placaje se mai numesc si lambriuri. Cele mai cunoscute si utilizate materiale lemnoase destinate acestui tip de placaj sunt:
- lemnul masiv. In cadrul lemnului masiv includem scandurile si dulapii ca materiale fasonate cu fata neteda sau prelucrata prin incrustari sau sculpturi decorative. Tot in categoria lemnului masiv este considerat si panelul, un semifabricat alcatuit dintr-un miez de lemn, acoperit pe ambele fete cu foi de placaj.
- placi aglomerate din aschii de lemn (PAL). Aceste placi se obtin prin presarea aschiilor de lemn, in forma finala avand una sau ambele fete prelucrate prin slefuire si furniruire sau impregnate cu rasini de melamina. Caracteristicile fizico-mecanice bune si aspectul placut fac ca placile aglomerate sa fie utilizate din ce in ce mai mult ca placaje in locuinta.
- placi fibrolemnoase din lemn (PFL). Placile fibrolemnoase din lemn obtinute prin impaslirea si incleierea fibrelor din lemn au fata vazuta netratata ori impregnata cu emailuri colorate sau pelicule de film decorative.

Placaje cu piatra naturala. Acestea se realizeaza prin folosirea de material natural taiat in placi sau calupuri, cu ajutorul unor dispozitive speciale. Gresia si marmura ca roci naturale ce se caracterizeaza prin granulatie omogena si nuante cromatice deosebite, constituie un material de placat durabil si estetic.

Placaje cu placi din beton decorative. Betonul simplu, mai rar cel armat, poate fi prelucrat la fata vazuta astfel incat sa devina un excelent material decorativ:
- placile din beton mozaicate sunt foarte indicate, deoarece nu au dimensiuni mari, iar prin stratul de mozaic de la suprafata confera placajului calitati estetice cu efecte bune.
- placile din beton ornamentale se pot confectiona usor de catre fiecare din noi prin turnarea betonului in tipare metalice sau de lemn. Aspectul decorativ se obtine prin: folosirea unor cofraje corespunzatoare drepte sau cu un model imprimat in negativ; prelucrarea mecanica a fetei vazute (lustruire, smaltuire, daltuire, etc.); indepartarea unui strat superficial prin sablare sau prin tratare cu adic clorhidric; folosirea de sorturi fara nisip si marirea cantitatii de ciment.

Placaje cu materiale flexibile. Spre deosebire de materialele rigide amintite pana acum, cele flexibile au avantajul mularii pe suprafete de placat si al greutatii proprii mai mici:
- hartia de tapet utilizata la placarea suprafetelor interioare ale locuintei constituie un material de finisaj din ce in ce mai raspandit. Pentru tapetare se foloseste hartia de tapet semilavabila sau lavabila, livrata in suluri cu lungimea de 10.05 m si cu latimea de 1.00 m, 0,70 sau 0,53 m.
- panza utilizata la lucrarile de tapetare interioara este intalnita in atatea sortimente si dimensiuni incat nu ne propunem o clasificare. Datorita posibilitatii mari de imbacsire cu praf si costului destul de ridicat, panza nu este un material cu larga raspandire la lucararile de tapetare.
- fasiile de policlorura de vinil (P.V.C.). Se folosesc la placarea peretilor interiori atunci cand supartul (zidarie cu tencuiala de minimun 2 cm grosime, panouri din beton celular autoclavizat, lemn, fasii din ipsos, etc.) permite fixarea placajului prin batere in cuie.
- marmorocul este un suport textil pe care sunt lipite granule de 1-4 mm de rosi albe sau colorate. Fasiile de marmoroc se aplica pe perete in suprafete continue, realizandu-se lucrari de finisare cu aspect artistic in diverse compozitii si elemente decorative.

Alte tipuri de placaje. Din multitudinea de materiale ce se pot folosi la placari, amintim lemnul natur, piatra de rau, pasta de hartie-aracet, etc.