Scaunul butoi

scaun butoiAtunci cand ne gandim la activitatea unui arhitect ne vin in minte mai ales cladirile pe care acesta le-a proiectat, insa cei mai mari arhitecti ai timpurilor moderne nu s-au limitat numai la cladiri. Ei au proiectat lampi, mese, canapele, paturi sau scaune, fara ca valorea muncii lor sa fie mai putin apreciata sau mai putin memorabila. Indiferent cat de diferit este  rezultatul muncii lor, arhitectii din toate timpurile si-au exprimat aceleasi idealuri nobile.

Daca arhitectii inceputului de secol 20 creau mobilier personalizat, adaptat spatiului in care era amplasat, designerii moderni mizeaza pe universalitate, dorind sa proiecteze piese de mobilier care sa se potriveasca oricarui spatiu.

Frank Lloyd Wright a fost din acest punct de vedere un vizionar. Unul dintre cei mai proeminenti arhitecti ai primei jumatati a secolului 20 si, probabil, cel mai influent arhitect al Statelor Unite ale Americii, acesta si-a castigat faima tocmai datorita iesirii din tiparul vremii si gasirii unei modalitati unice de expresie artistica. Scopul arhitectului a fost acela de a crea piese de mobilier modulare, pe care proprietarii sa le poata folosi in acord cu nevoile lor. Pentru Frank armonia a reprezentat cheia reusitei. Este renumit mai cu seama datorita "caselor usoniene". Denumirea se refera la un grup de mai mult de 50 de case concepute de arhitect incepand cu anul 1936, pentru familii americane cu venit mediu. Aceste case au fost realizate in colaborare cu Jacobs House.

Frank Lloyd Wright a proiectat celebrul sau scaun  - The Barrel Chair - in anul 1937, pentru casa Wingspread, a lui Herbert Johnson. Confectionat din lemn natural de cires, cu sezutul capitonat cu piele, scaunul reprezinta o remaniere a unui model pe care Wright l-a creat in anul 1907.

Designerul american a vazut in aceasta piesa de mobilier o provocare in arhitectura. El obisnuia sa foloseasca scaune drepte, inalte, ca niste ecrane in jurul meselor. Formele simple ale pieselor sale permiteau fabricarea lor de catre masini, facand ca modelele sa fie disponibil in masa. The Barrel Chair este, insa, diferit, fiind confortabil, compact si perfect ca piesa centrala in camera de luat masa. Este preferat de cei care doresc sa imprime un aer rustic si natural in propriile locuinte.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro