Scaunele furnica - singurele furnici acceptate in casa

scaun furnicaSingurele furnici acceptate in casa - scaunele lui Jacobsen

In anii cincizeci, mai exact in anul 1952, pe piata mobilei a aparut un nou model de scaun: Scaunul furnica sau "Myren" (in limba de origine), gandit si proiectat de catre designerul danez Arne Jacobsen, pentru a fi utilizat in bufetul firmei farmaceutice Novo Nordisk.

Aspectul acestui obiect de mobilier este aproximativ similar cu cel al unei furnici cu capul ridicat. Designerul a urmarit, in principal, ca el sa prezinte urmatoarele caracteristici: sa fie usor, stabil, simplu de manevrat (stivuit) si comod. Modelul original a fost realizat de catre Fritz Hansen, avea trei picioare din plastic si sezutul era alcatuit din furnir presat si laminat, iar firma Novo a achizitionat 300 de bucati. De la momentul aparitiei sale, scaunul furnica a cunoscut o popularitate din ce in ce mai mare. Picioarele  din plastic au fost inlocuite ulterior cu cele din otel tubular, iar numarul lor a crescut la 4.

Productia initiala a fost de 3100 de exemplare de scaune furnica. Miile de "clone" ale acestora si versiunile lor, ceva mai scunde, au fost vandute apoi peste tot in lume, fiind folosite in birouri, cafenele, sali de teatru sau de concert etc. Creatia lui Jacobsen arata excelent si confera spatiului o nota eleganta, mai ales daca este plasata in dreptul unei lucrari de arta moderna (tablou, tapet, poster etc.).

"Furnica" a reprezentat solutia unei probleme ce a fascinat dintotdeuna arhitectii si designerii: cum sa faci un scaun dintr-o singura bucata de lemn sau ajustarea alteia: cum sa transformi un plan de lemn intr-un obiect de mobilier tridimensional placut din punct de vedere estetic. Arhitectul danez a reusit sa rezolve aceste probleme folosind o bucata de furnir laminat, materialul pe care il experimentase si Charles Eames (designer american).

Jacobsen a incrucisat noua straturi de furnir, fibra fiecarui strat aflandu-se in unghi drept fata de cea a urmatoarului. Apoi a lipit cele noua straturi si le-a rasucit, astfel incat a rezultat o singura foaie de furnir, sub forma unui scaun cu spatar. Acolo unde sezutul se imbina cu spatarul, Jacobsen a inventat "talia", conferind piesei stabilitate, mentinandu-i flexibilitatea si, cel mai important, reducand din grosime. Aceasta idee simpla de a proiecta un scaun cu talie de furnica, a dat nastere unuia dintre cele mai placute obiecte de mobilier din cataloagele de profil trecute si prezente.

scaun furnicaCele trei picioare din otel (ulterior patru) au fost gandite astfel incat "scaunele din familia furnicilor" sa fie usor de mutat. "Furnica" a fost unul dintre primele scaune care a putut fi stivuit (asezat unul peste celalalt) - un factor ce a contribuit mult la popularitatea sa. Ca si culoare, la inceput a fost preferat negrul, la fel cum sunt si furnicile. In timp gama coloristica s-a diversificat, incluzand, desigur, printre favorite si nuanta naturala a lemnului.

Varietatea culorilor, stabilitatea, imponderabilitatea, simplitatea, posibilitatea de stivuire, durabilitatea, confortul si eleganta sunt principalele calitati ale "furnicii", calitati care fac ca acest scaun sa reprezinte solutia perfecta pentru foarte multi clienti.

Nota: Jacobsen a mai inventat: The Swan Chair, 1958 (Scaunul Lebada); The Egg Chair, 1958 (Scaunul Ou); The Drop Chair, 1958 (Scaunul Drops/Bomboana); Grand Prix Chair, 1957 (Scaunul "Marele Premiu"); The Seagull Chair (Scaunul Pescarus), 1970; Oxford Chair, 1962 (Scaunul Oxford); The 7 Chair, 1955 (Scaunul 7). Toate aceste scaune au fost realizate de catre Fritz Hansen.

Photo: fritzhansen.com

Corina Dovinca
InCasa.ro