Scaunul Bertoia - bijuteria anilor `50

scaun bertoiaAceast obiect de mobilier a fost proiectat in anul 1950 de catre artistul si designerul italian Harry Bertoia, al carui geniu este recunoscut de catre membrii Institutului American al Arhitectilor. Bertoia a reusit sa dea firelor industriale din sarma, pe langa utilitatea practica si un aspect placut, combinandu-le intr-o forma de neegalat. Dupa cum declara insusi celebrul arhitect: "Scaunele sunt studii in spatiu, forma si metal. Daca privesti aceste scaune vei gasi ca sunt confectionate mai mult din aer, ca si sculpturile, spatial trecind prin ele." Colectia de scaune Bertoia demonstreaza dragostea creatorului pentru metal si bijuterii.

In anul 1952 este proiectat ingeniosul scaun Diamant (Diamond) pentru firma Knoll - compania de design fondata in anul 1938 si recunoscuta ca lider mondial de design si design industrial. Piesa de mobilier, neobisnuit de frumoasa si puternica, in ciuda aparentei delicate, a cunoscut un succes comercial imediat. Confectionata aproape in totalitate manual, scaunul Diamant aducea o noutate in lumea designului de mobile, in privinta materialului folosit: plasa industriala. Cadrul se sprijinea pe picioare precum diamantele intr-un colier.

O alta piesa care l-a facut celebru este scaunul Pasare (Bird chair), model inspirit din scaunul Diamant, care arata ca o pasare cu aripile intinse, pentru care Bertoia primeste in anul 1973 premiul Institutului American al Arhitectilor si premiul Academiei Americane de Litere in 1975.

Sezlongul asimetric a fost proiectat in afara colectiei, insa a fost considerat prea complex pentru posibilitatile de a fi produs la timpul respectiv, fiind catalogat drept unul dintre cele mai influente piese de mobilier experimental din anii `50. Prototipul gandit de Bertoia a fost folosit pentru fabricarea sezlongului asimetric cu intrumentele secolului XXI.

Corina Dovinca
InCasa.ro