Scaunul lui Charles Rennie Mackintosh

scaunArhitectul si designerul scotian Charles Rennie Mackintosh a acordat atentie spatiului in care se afla mobila si spatiului din jurul acesteia, considerandu-l la fel de important precum lemnul si tapiteria. A fost, de asemenea, un pictor si decorator renumit, mai cu seama pentru interpretarea inventiva a curentului Art Nouveau. Chiar daca a sa "Spook School" (scoala fantoma) nu a avut o notorietate imediata, din cauza nonconformismului si a refuzului alinierii la standardele Art Nouveau-ului din Franta si Belgia, treptat artistul Charles Rennie Mackintosh a castigat admiratia si aprecierea celor din jur, devenind popular atat in Europa, cat si in randul artistilor contemporani lui, chiar si a adeptilor curentului Art Nouveau care considerau ca stilul sau decorativ este excesiv. Participarea lui la evenimente precum expozitia de Arte Moderne Decorative, din anul 1902 din Turin sau cea de la Scoala de Secesiune de la Viena, din 1931 i-au consolidat locul in istoria designului.

Ingustul scaun, proiectat de catre Charles Rennie Mackintosh, a fost denumit "The Hill House Chair", dupa locuinta pentru care a fost, in mod exclusiv, comandat. Initial a fost gandit pentru a servi drept piesa decorativa si nu pentru a juca un rol functional. Originalul, vopsit in alb, a fost proiectat in 1902-1903 pentru editorul W.W. Blackie si se afla inca in dormitorul alb (White Bedroom) din locuinta  acestuia: Hill House (Casa de munte) din Helensburgh, Scotia. Este construit din lemn de frasin sau din lemn de nuc si este disponibil atat in varianta alba cat si in varianta neagra.

Scaunul sculptural in varinata neagra are un aspect ca de paianjen, venind in contrast cu decorul complet alb, feminin, al dormitorului principal. Spatarul lung, sub forma unei scari elegante, are un rol pur decorativ. Picioarele din spate sunt subtiri si eliptice ca forma, prezentand o serie de bare diagonale care le leaga impreuna. Sedutul, confectionat din piele sau din material, este, de asemenea, foare mic, subliniind fragilitatea acestei piese de arta.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro